Joulukuussa päätetään siitä, millainen maailma nuorille sukupolville jätetään. Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto, Sosiaalidemokraattiset Opiskelijat, Keskustan Opiskelijaliitto, Keskustanuoret, Demarinuoret, KD Nuoret, Vasemmistonuoret, Vasemmisto-opiskelijat, Kokoomuksen Opiskelijaliitto ja RKP-nuoret vaativat Suomea tekemään kaikkensa kunnianhimoisen sopimuksen aikaansaamiseksi Pariisin ilmastokokouksessa.

“Ilmastonmuutos on aikamme suurin uhka. Päättäjät eivät saa tehdä päätöksiä vain lyhyellä tähtäimellä oman sukupolvensa etua silmällä pitäen. Elämme jatkuvasti velaksi, joka lopulta jää nykyisten nuorten ja heidän lastensa maksettavaksi. Ihmiskunta kuluttaa luonnonvaroja vuosittain puolentoista maapallon uusiutumiskyvyn verran,” toteavat järjestöt.

Pariisin ilmastokokouksessa yritetään jälleen saavuttaa kansainvälinen sopu ilmastopäästöjen rajoittamisesta. Sopimuksen tavoitteena on rajoittaa ilmaston lämpeneminen alle kriittisenä pidetyn kahden asteen rajan. Myös sitovat askeleet tavoitteen saavuttamiseksi pitää määritellä.

Moni maa on sovitusti antanut sitoumuksensa päästöjen vähentämiseksi ja Pariisin kokouksen lähtökohtien on arveltu olevan aiempia suuria ilmastokokouksia lupaavammat. On kuitenkin hyvin epävarmaa, onko maailman mailla vieläkään tarpeeksi tahtoa ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

“Jos ilmastonmuutosta ei saada kuriin, tulee Suomen luonto muuttumaan rajusti, millä on väistämättömiä seurauksia myös kulttuurillemme ja matkailuelinkeinollemme. Kaikkein eniten kärsivät kuitenkin maailman köyhimmät maat. Teollisuusmaiden on osoitettava solidaarisuutta – samalla syntyy uutta työtä ilmastoystävällisten ratkaisujen parissa,” linjaavat järjestöjen puheenjohtajat.

Ilmastonmuutoksen torjunta on avain monen muun ongelman ratkaisemiseen. Pakolaiskriisi on tänä vuonna kuohuttanut Suomea. Ilmastopakolaisia on jo nyt ja ilmastonmuutos tulee lisäämään pakolaisten määrää. Ilmaston lämpenemisen vaikutukset ovat suurimpia lähellä napoja ja juuri pohjoinen luontomme on erityisen haavoittuvainen.

“Vaikka talouskriisi on viime vuosina peittänyt alleen muut kriisit, on ilmastonmuutos koko ihmiskunnan ja maapallon suurin uhka. Sen torjuminen edellyttää, että Pariisissa onnistutaan joulukuussa. Nyt on aika vaatia tätä maailman mailta. Ilmastonmuutosta ei saa sysätä tulevien sukupolvien hoidettavaksi!” järjestöt vaativat.

 

Lisätietoja:

Saara Ilvessalo
puheenjohtaja
Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNO
0400504089, saara.ilvessalo(a)vino.fi

Hanna Huumonen
puheenjohtaja
Sosialidemokraattiset Opiskelijat – SONK ry
045 112 9299, puheenjohtaja(a)sonk.fi

Hilkka Kemppi
puheenjohtaja
Keskustan Opiskelijaliitto ry
Suomen Keskustanuoret ry
0400181115, hilkka.kemppi(a)keskustanuoret.fi

Petra Peltonen
varapuheenjohtaja
Demarinuoret
050 371 3920, petra.peltonen(a)demarinuoret.fi

Remo Ronkainen
puheenjohtaja
KD Nuoret
0505958819, remo.ronkainen(a)kdnuoret.fi

Anni Ahlakorpi
Puheenjohtaja
Vasemmistonuoret ry
040 5454 753, anni(a)vasemmistonuoret.fi

Pinja Laukkanen
Puheenjohtaja
Vasemmisto-opiskelijat ry
040 140 2229, puheenjohtaja(a)vasemmisto-opiskelijat.fi

Daniel Lahti
Puheenjohtaja
Kokoomuksen Opiskelijaliitto Tuhatkunta ry.
044 7760 773, daniel.lahti(a)kokoomusopiskelijat.fi

Ida Schauman
Puheenjohtaja
RKP-nuoret ry.
040 1824 969, ida.schauman(a)su.fi