Poliittiset opiskelija- ja nuorisojärjestöt: Hallitus haistattaa tulevaisuuden osaajille pitkän paskan

Tällä viikolla päättyneessä kehysriihessä hallitus päätti kolmen miljardin lisäsopeutuksista hallituskauden budjettiin. Ennen vaaleja kokoomus vannoi kera nuoriso- ja opiskelijajärjestöjensä, että koulutus on erityissuojelussa eikä opiskelijoita siirretä pois asumistuen piiristä. Vaikka hallitus puhuu yhteisistä talkoista, jälleen kerran leikkaukset kohdistuvat koulutukseen, opiskelijoiden toimeentuloon ja hyvinvointipalveluihin. 

“Suomea ei tästä taantumasta nosteta koulutukseen kajoamalla ja opiskelijoita kyykyttämällä. Nyt olisi korkea aika panostaa aidosti koulutukseen ja opiskelijoiden hyvinvointiin ja opiskelukykyyn. Sen sijaan hallitus on päättänyt haistattaa pitkät paskat tulevaisuuden osaajille”, jyrähtävät järjestöjen puheenjohtajat. 

Korkeakouluopiskelijoilta vaaditaan jo nyt täysipäiväistä opiskelua ja tavoiteajassa tavoiteajassa valmistumista. Tämä yhdistettynä köyhyysrajan alittavaan sosialiturvaan ajaa uupumisvaarassa elävät opiskelijat silpputöihin ja epävarmuuteen tulevaisuudesta.

“Opiskelijoiden siirtäminen yleisen asumistuen piiristä takaisin opintotuen asumislisälle tarkoittaa opiskelijoiden aseman heikentymistä. Kohtuuhintaista asumista ei ole riittävästi tarjolla ja nyt myös sen rakentamisen edellytykset viedään leikkaamalla erityisryhmien investointiavustuksista. Hallitus olisi voinut helpottaa opiskelijoiden tilannetta nostamalla vaihtoehtoisesti opintolainahyvityksen määrää tai tuomalla opintolainat korkosuojauksen piiriin”, puheenjohtajat sanovat. 

Nuoriso- ja opiskelijajärjestöt kantavat huolta siitä, että koulutuskenttää murennetaan läpileikkaavasti: ammatillisen koulutuksen rahoituksesta lohkaistaan valtava siivu, aikuiskoulutustuki lakkautetaan ja toisen asteen maksuttomuus käytännössä poistuu.

“Ammatilliseen koulutukseen kohdistuvat 100 miljoonan leikkaukset kertovat kaiken hallituksen arvostuksesta ammatillista koulutusta kohtaan. Työvoimapulaan ei myöskään auta aikuiskoulutustuen lakkauttaminen, jonka tilalle tarjotaan käytännössä ainoastaan omalla rahalla uudelleenkouluttautumista”, puheenjohtajat toteavat. 

“Kirsikkana kakun päälle hallitus rajoittaa maksuttomat oppimateriaalit vain 18 vuoden ikään asti. Oppivelvollisuuden pidentäminen on ollut tuloksellinen toimi koulupudokkuuden vähentämiseksi, mutta edelleen nuorella on mahdollisuus päättää toisen asteen tutkinto kesken täysi-ikäistyttyään. Oppimateriaalien maksullisuus on viesti väärään suuntaan ”, he jatkavat. 

Kehysriihen toimilla hallitus kampittaa omat tavoitteensa kasvusta, eriarvoistamalla ei tästä suosta nousta. Yhteisen koulutuslupauksen tavoitteena piti olla osaamistason nosto ja hyvinvoivien tulevaisuuden osaajien tukeminen. Näillä toimilla “tasa-arvon mallimaan” lupaus mahdollisuudesta kouluttautua ei koskekaan enää kaikkia.

 

Emilia Kangaskolkka
Demarinuorten puheenjohtaja

Veera Ollikainen
Demariopiskelijoiden vt. puheenjohtaja

Joonas Soukkio
Keskustaopiskelijoiden puheenjohtaja

Selinä Nerä
Vihreiden nuorten puheenjohtaja

Miro Ilvonen
Vihreiden nuorten puheenjohtaja 

Pinja Vuorinen
Vasemmistonuorten puheenjohtaja

Nea Hakala
Vasemmisto-opiskelijoiden puheenjohtaja