Arvoisa puheenjohtaja, hyvät liittokokousedustajat,

Kiitollisuus on sana, joka kuvaa tämän hetkisiä tunnelmiani. Olen kiitollinen kahdesta menneestä vuodesta. Olen kiitollinen, että saan jatkaa työtä sosialidemokraattisen nuorisoliiton puheenjohtajana. Menneet kaksi vuotta ovat vilahtaneet vauhdilla, mutta niihin on mahtunut valtavan paljon. Kahteen vuoteen on mahtunut pettymyksiä ja alamäkiä, niihin on mahtunut iloja ja onnistumisia. Olen saanut tehdä tätä työtä hienojen ihmisten kanssa. Se on se voimavara, joka antaa tahdon jaksaa päivästä toiseen.

Yhdestä asiasta olen varma. Nyt olen paljon valmiimpi tähän työhön kuin kaksi vuotta sitten. Lähden uuteen kauteen rohkeana, mutta nöyränä.

Haluan esittää kaikille teille kiitoksen siitä tuesta ja kannustuksesta, jota olen saanut. Tsemppausta tarvitaan myös jatkossa, muuten tätä unelmaduunia ei jaksa!

Bästa vänner,

På måndagen, efter kongressen hjälper det inte att bara vara tacksam. Vardagen fortsätter och ansvaret stiger med i bilden. Jag kan övertyga er om att jag kommer att göra mitt bästa också denhär gången. Det finns ingen tid att förlora.

Finländarna överväger just nu deras förtroende för socialdemokraterna och socialdemokratin. SDP:s gallupar innehåller inte goda nyheter eller glädje.

Socialdemokraternas rättvisa och ansvarsfulla politik behövs fortfarande. Vi försvarar alla ungdomars jämlika möjligheter och vi är på den svagaste sidan. Vi kommer inte att ge opp.

Haluan, että Demarinuoret tarjoaa jatkossakin realistisia poliittisia vaihtoehtoja. Me emme sorru äärilinjauksiin. Realistisuus ei tarkoita lamaannusta. Realistisuus ei myöskään tarkoita laimeutta. Päinvastoin. Demarinuorten on oltava entistä rohkeampia suunnannäyttäjiä, vastuunkantajia ja arvojohtajia tässä yhteiskunnassa. Meidän pitää pystyä tuomaan keskusteluun rohkeita ja oikeudenmukaisia yhteiskunnallisia uudistusideoita. Meidän pitää olla se voima, joka vaikuttaa omaan puolueeseemme, mutta myös koko yhteiskuntaan.

Valtakunnan politiikassa muut suuret puolueet ovat tehneet ison loikan kohti kylmää oikeistolinjaa. Kokoomus on tehnyt sen nuorisosiipensä johdattamana. Heidän valitsemansa linja konkretisoituu isoina leikkauksina hyvinvointipalveluihin, tuloerojen kasvuna, työehtojen yleissitovuudesta luopumisena ja maksullisena koulutuksena. Kokoomusnuorten tulevaisuuspolitiikkaa näyttää olevan nuorten alipalkan salliminen ja työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksujen verovähennyksestä luopuminen.

Puheenjohtaja Juha Sipilän myötä Keskusta on siirtynyt myös oikealle. Keskustan resepti Suomelle on 8 miljardin euron leikkauslista, eikä veroihin saa koskea edes suurituloisten ja rikkaiden osalta. Sipilän valitsema politiikka iskee erityisesti kaikkein heikoimmassa asemassa oleviin suomalaisiin ja heikentää nuorten asemaa. Sipilän leikkauskuuri tappaa myös kasvun. Se tarkoittaa työpaikkojen menetyksiä ja nuorisotyöttömyyden kasvua. Keskusta ei myöskään halua turvata kaikille nuorille toisen asteen koulutusta, koska se haluaa luopua oppivelvollisuusiän pidentämispäätöksestä. Se tarkoittaa nuorille huonompia mahdollisuuksia työllistyä.

Perussuomalaiset eivät tyydy sortamaan tavallista työntekijää vain eurovaaliohjelmassaan, vaan heidän esityksensä työntekijöiden oikeuksien polkemiseksi Suomessa ovat karua luettavaa. Soinin joukot ovat esittäneet, että kuntien lähihoitajat ja koulunkäyntiavustajat alistetaan irtisanomisuhan alle. Perussuomalaisten ajatuspaja on esittänyt, että esimerkiksi pienipalkkaisimmilta kotihoidon työntekijöiltä ensin leikataan palkkaa ja sen jälkeen he eivät saisi niitä yleiskorotuksia, joihin muut palkansaajat ovat oikeutettuja. Viime syksynä perussuomalaiset tekivät eduskunnassa myös ehdotuksen siitä, että nuorilta otettaisiin pois työsopimuksen ja työsopimuslain mukainen turva. Näillä linjauksilla ei nuorta työmiestä tai -naista puolusteta.

Vasemmistonuorten vaihtoehto ei ole sen loisteliaampi. Populismin ja haihattelun valeasuun naamioitu politiikka ei luo Suomeen uusia työpaikkoja, turvaa terveydenhuoltoamme tai sen enempää takaa hyvinvointiyhteiskuntamme pysyvyyttä. Varsinkin, kun käytännön politiikan tekemisestä on luovuttu heittäytymällä oppositioon. Vasemmisto on heittänyt pyyhkeen kehään ja tehnyt itsestään lausuntoautomaatin, jolle irtopisteiden kalastelu on asioiden hyvää hoitoa tärkeämpää.

Niinpä. Nämä linjaukset eivät ole vitsejä, vaan tosiasioita nykypäivän suomalaisten puolueiden linjauksista. Jos me emme näitä vaihtoehtoja vastusta omalla vaihtoehdollamme, kuka sen tekee?

Ja joku vielä sanoo, että sosialidemokratialla ei ole tarkoitusta.

Meidän sosialidemokraattien vaihtoehto on selkeä. Teemme rohkeaa tulevaisuuspolitiikkaa, emmekä vilkuile taustapeiliin. Tulevaisuuspolitiikkaamme, jota on jo onnistuneesti toteutettu, ovat muun muassa nuorisotakuu ja oppivelvollisuusiän pidentäminen, joilla varmistetaan kaikille nuorille työtä ja koulutusta. Samaa työtä on jatkettava, tänään ja huomenna.

Oikeistopolitiikka edustaa taantumusta – me edustamme tulevaisuutta! Me emme halua katsoa menneeseen. Nyt ei todellakaan ole luovuttamisen aika – nyt on rohkean eteenpäin katsomisen aika!

Oletteko muuten huomanneet, että äärilinjausten lisäksi Kokoomuksen nuorisojärjestö on viime vuosina lähinnä kasvattanut minuuttipoliitikkoja, jotka ovat tulleet ja saman tien menneet. Hyvät ystävät, näin ei ole käynyt meillä. Katsokaapa SDP:n puoluejohtoa. Siellä muuten istuu tällä hetkellä kaksi nuorta ja äärimmäisen lahjakasta poliitikkoa, joilla molemmilla on tausta Demarinuorissa. Itse asiassa kaikilla puoluejohdossa toimivilla on tausta Demarinuorista. Tämä kertoo vahvuudestamme.

Ensi viikonloppuna valitaan myös Kokoomuksen uusi puheenjohtaja, josta tulee myös Suomen uusi pääministeri. Haluan lähettää uudelle pääministerille viestin: vaalikausi ei todellakaan ole ohi. Monet uudistukset pitää vielä saada maaliin ja se on pääministerin vastuulla. Nyt ei kuitenkaan tarvita uudistuksia, jotka lisäävät epävarmuutta tai joilla kyykytetään nuoria. Nyt tarvitaan uudistuksia, joilla rakennetaan tulevaisuutta, työpaikkoja ja hyvinvointia. Meillä on niin paljon tehtävää, mutta vielä niin paljon voitettavaa. Hanskat eivät voi pudota, kun työmaa alkaa vasta hahmottua. Vaalitaistelun aika on sitten keväällä.

Hyvät ystävät,

Jokainen meistä jäsenistä tarvitsee nyt ripauksen johtajuutta. Tarvitsemme aktiivista paikallista toimintaa, eikä sitä synny kuin tekemällä. Meistä jokainen voi löytää itsestään innon ja tarmon, johtajuuden, ja ryhtyä parantamaan Demarinuorten toimintaa. Jokaisen on nyt kysyttävä itseltään, mitä minä olen valmis tekemään. Mitä minä olen viimeksi tehnyt sosialidemokratian ja nuorisoliiton eteen. Kaikkien panosta tarvitaan.

Paikallistoiminta on kiinni ensinnäkin innostuksesta ja toisekseen kyvyistä. Olen aivan varma ja vakuuttunut, ettei jäsenistön kyvyissä ole mitään puutteita. Demarinuoret pursuaa lahjakkaita toimijoita, jotka pystyvät tekemään mitä vain. Nyt tarvitaankin innostusta. Jokainen voi innostaa myös itseään!

Puolueemme 1. varapuheenjohtaja Antti Lindtman kirjoitti Demokraatin kolumnissaan tämän viikon maanantaina: ”Epävarmuuden maailmassa politiikan pitää olla johdonmukaista. Tavoitteet pitää asettaa aatteelliselta pohjalta ja niiden takana pitää myös seistä. SDP tarvitsee kuitenkin myös ripauksen rentoutta ja luottamusta omaan tekemiseen. Jos mailaa puristaa liian kovaa, peli ei kulje. Jos me emme usko itseemme, niin ei kukaan muukaan meihin usko.”

Voiko tuota paljon paremmin sanoa.

Poliittinen järjestötoiminta on tienhaarassa. Se tarkoittaa, että meidän on pakko ravistella sisäänrakennettuja järjestörakenteitamme. Maailma on muuttunut ja meidän on pakko muuttua sen mukana.

Usein kuulee väitteen, että nuoria ei kiinnosta politiikka. Se ei pidä paikkansa. Nuoria kiinnostaa politiikka ja vaikuttaminen. Se näkyy kaikissa tutkimuksissa. Itse asiassa kiinnostus vaikuttamiseen on kasvanut koko 2000-luvun. Erona entiseen vain on, että vaikuttaminen ei enää kanavoidu poliittisten puolueiden kautta. Varsinkaan nuoret eivät halua sitoutua. He haluavat olla mukana ajamassa yhtä tärkeää asiaa, lähteä mukaan tempaukseen tai vaikuttaa maailmaan ostovalinnoilla.

Tämä sitoutumattomuuden haaste on erityisesti meidän haasteemme. Miten saamme nuoria mukaan toimintaan, jos he eivät halua olla mukana kokonaisvaltaisesti? On vain myönnettävä, ettei meidän tarvitse väen väkisin etsiä nuoria, jotka rakastaisivat meitä. Riittää, että äänestää ja luottaa, riittää, että on mukana ilman vahvaa kiintymystä.

Toimintaa tarvitaan vähemmän sitoutuville, mutta myös hc-toimijoille pitää löytää uusia vaikuttamisen väyliä. Iso haaste on löytää kaikille jotain. Kynnys pitää saada matalaksi kaikille. Ei ole väärin, jos vappuaamuna haluaa nukkua pitkään. Ei ole väärin, jos kokoukset ei maistu. Ei ole väärin, jos ei osaa työväenmarssin sanoja. Tärkeintä ovat arvot ja toiminta niiden puolesta.

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät nuoret demarit,

Eduskuntavaalit tulevat vastaan yllättävän pian. Jos et vielä ole itse ehdolla tai lähtenyt jonkun ehdokkaan tukijoukkoihin, tee se mahdollisimman pian. Kaikkia voimia tarvitaan, jotta sosialidemokraatit pärjäävät.

Kymmenessä kuukaudessa voidaan tehdä ihmeitä, se on nähty monta kertaa aiemminkin. Haluan, että me lähetämme täältä liittokokouksesta vahvan viestin: tulemme taistelemaan vaaleissa! Meitä ei huonot mittaustulokset lannista, meidän tehtävämme on voittaa ne.

Vuoden 2012 kunnallisvaaleissa kuntien valtuustoihin nousi 30 demarivaltuutettua enemmän kuin edellisissä vaaleissa 2008. Juuri käydyissä europarlamenttivaaleissa nuoret demariehdokkaat tuplasivat äänimäärän verrattuna edellisiin parlamenttivaaleihin.

Me Demarinuoret olemme valmiit käärimään hihat, jotta nuoret ehdokkaamme pärjäävät ympäri Suomea. Nuorten esiinmarssi on jo alkanut ja se voi saada huipennuksensa eduskuntavaaleissa. Me odotamme näyttöjä myös uudelta puoluejohdolta. Nyt on korkea aika ryhtyä töihin.

Haluan asettaa tavoitteeksi, että kymmenen kuukauden päästä eduskuntaan nousee vähintään kolme nuorta demaria. Se on täysin mahdollista, jos me kaikki olemme tavoitteemme takana.

Kysyn teiltä lähdemmekö tavoittelemaan kolmea nuorta kansanedustajaa?

Hienoa. Uskon vakaasti, että tässä porukassa on voimaa. Näillä sanoilla toivotan teille kaikille hyvää liittokokouksen jatkoa. Ottakaa ilo irti, tanssikaa ja juhlikaa, mutta tehkää myös hyviä päätöksiä.