Demarinuoret esittävät valtion omistaman rahapeliyhtiö Veikkauksen vääristyneen liiketoimintamallin korjaamista. Veikkauksen ei tule tavoitella voittoja pienituloisten peliriippuvaisten kustannuksella, vaan yhtiön on keskityttävä toiminnassaan rahapeliongelmien ennaltaehkäisyyn ja vastuullisen rahapelaamisen edistämiseen. Arvioiden mukaan vain 5% Veikkauksen pelaajista tuottaa puolet rahapeliyhtiön tuloista. Käytännössä suomalainen rahapelijärjestelmä pyörii rahapeliongelmista kärsivien pienituloisten varoilla.

Veikkauksen toiminnan uudistamiseksi ja rahapelaamisesta aiheutuvien ongelmien ehkäisemiseksi Demarinuoret esittävät rahapeliautomaattien määrän vähentämistä yleisistä tiloista ja pelaamisen siirtämistä erillisiin pelaamoihin. Julkisille paikoille, kuten kauppoihin ja kioskeihin, sijoitetut rahapeliautomaatit houkuttelevat aloittamaan rahapelaamisen nopeiden voittojen toivossa.

Arkiympäristöön sijoitetut rahapeliautomaatit altistavat tutkitusti muita pelimuotoja herkemmin peliriippuvuudelle. Pienituloisten rahapeliongelmia on pahentanut myös rahapeliautomaattien sijoittaminen alueille, joilla on runsaasti aktiivipelaajia. Useimmiten nämä pelaajat ovat heikosti toimeentulevia suomalaisia. Rahapelaamisen keskittäminen pois julkisilta paikoilta valvottuihin pelaamoihin ja pakollinen tunnistautuminen vähentäisivät tehokkaasti pelaamista ja auttavat ennaltaehkäisemään rahapelaamiseen liittyvien ongelmien syntymistä.

Veikkauksen toiminnan uudistaminen tulee pienentämään merkittävästi esimerkiksi kulttuuriin ja nuorisotyöhön jaettavien avustusten määrää rahapeliautomaattien määrän vähentyessä. Näillä avustuksilla saadaan paljon hyvää aikaan, mutta niiden tärkeydellä ei silti voi puolustella loputtomiin Veikkauksen vääristynyttä liiketoimintamallia. Valtion on turvattava budjetistaan Veikkauksen tukemalle toiminnalle ja järjestöille koituvat mahdolliset tulojen menetykset.

Rahapeliautomaattien siirtäminen pelaamoihin ja pakollinen tunnistautuminen olisivat askeleita oikeaan suuntaan rahapelaamiseen liittyvien ongelmien ratkaisemisessa. On tärkeää, että Veikkauksen toimintaa uudistetaan ja inhimillisesti kestävät tavoitteet nostetaan rahapeliyhtiön toiminnan keskiöön. Ainoastaan tällöin Veikkaus voi onnistua sille annetuissa yhteiskunnallisissa vastuissa, kuten rahapelaamisesta aiheutuvien ongelmien ennaltaehkäisyssä ja vastuullisen rahapelaamisen edistämisessä.

Janne-Pekka Niemimäki
Demarinuorten liittohallituksen jäsen