Meillä on paljon opittavaa kokoomukselta. Vaikka se kuinka kirpaisisi myöntää, niin tottahan se on: kokoomus klaarasi puheenjohtajakisan ja eurovaalit monelta osin paremmin kuin me. Meidän täytyy myöntää rehellisesti, että kokoomuksen naminami-fiiliksessä on jotain, mistä voisimme oppia ja mitä meidän pitäisi tarkastella lähemmin.

Otetaan ensimmäisenä käsittelyyn puheenjohtajakisa. On selvää, että kokoomuksen kolmen puheenjohtajaehdokkaan välillä käytävä kamppailu on monelta kantilta katsottuna hyvin erilainen kuin demareiden kahden kandidaatin kisa. Silti kun ehdokkaiden mielipiteitä kuuntelee, on selvää että myös kokoomuksessa on meneillään linjavaali, aivan kuten meilläkin. Siispä selittelyt eivät nyt auta. Demareiden puheenjohtajakisa oli kaikkea muuta kuin fantastinen.

Ensinäkin SDP:n olisi pitänyt järjestää laaja ja avoin puheenjohtajakiertue. Kiertueen avulla olisimme voineet tuoda puheenjohtajaehdokkaidemme eroja ja SDP:n linjaa paremmin esiin sekä vastaamaan median huutavaan kiinnostukseen. Nyt kisaa käytiin puoliteholla eikä siitä otettu puolueen näkökulmasta yhtään mitään irti. Anttia ja Juttaa piiloteltiin poteroissaan, ja yhteisistä esiintymisistä sai haaveilla viime metrille saakka. Toista oli kokoomuksessa, jossa kolmikko kiersi maata teemoittain ryhmitellyissä puheenjohtajakeskusteluissa Kokoomus 2015 -kiertueella.

Kokoomusaktiivien käytöksestä voisimme myös oppia jotain. Kokoomuksessa iloitaan näkyvästi puheenjohtajavaalista, ja kansanedustajat kertovat hyvin avoimesti ketä kannattavat. Se tehdään hyvällä ja reilulla hengellä: muita ehdokkaita ei haukuta, vaan keskitytään oman ehdokkaan parhaisiin puoliin. Demareiden yhteishengessä ja some-käyttäytymisessä ei puheenjohtajavaalin alla ollut hurraamista, ja siitä sekä media että muut puolueet ottivat tietysti kaiken ilon irti.

Historiallisen huonosti menneet eurovaalit on toinen tarina. Kokoomuksen eurovaalilista oli täynnä toinen toistaan kovempia ehdokkaita aina ministereihin asti. Se antoi äänestäjille signaalin uskottavasta puolueesta, joka ottaa eurovaalit tosissaan. Toki SDP:n listalla oli paljon hyviä ehdokkaita, mutta kovan profiilin meppiehdokkaita olisi tarvittu selkeästi enemmän haastamaan Stubbia ja Virkkusta.

Meillä on paljon opittavaa kokoomukselta. Toiminta- ja menettelytapoja on kyettävä uudistamaan. Meidän on myönnettävä itsellemme, mikä meni pieleen ja oppia tekemistämme virheistä. Politiikka on aaltoliikettä, ja aallonharjalle voivat nousta vain ne puolueet, jotka ovat valmiina oppimaan ja uudistumaan. Ensimmäinen näytönpaikka on ensi kevään eduskuntavaaleissa, ja silloin koneiston on oltava kunnossa. Minä lupaan antaa kaikkeni tälle uudistamistyölle.