Sipilän yhteiskuntasopimusneuvottelut ovat epäonnistuneet. Tämän ei pitäisi yllättää ketään, koska neuvottelut ja niiden aikataulu oli suunniteltu niin naurettavalla tavalla, etteivät ne voineet kuin epäonnistua.

Nyt ay-liikettä syytetään neuvottelujen kaatamisesta. Koko ajan oli kuitenkin selvää, että yhteiskuntasopimus vaatii joustamista kaikkien osapuolten osalta, eikä vain ay-liikkeen kohdalla. Selvää on aina myös ollut, että tämän mittakaavan sopimuksia ei tehdä muutamassa päivässä. Lähinnä tässä herääkin kysymys, oliko tämä vain keino saada kaadettua epämieluisat säästöt ay-liikkeen niskaan, sen sijaan että niistä syytettäisiin hallitusta.

Sipilä ei kuitenkaan ole sulkenut ovia jatkoneuvotteluilta, vaan nyt lähdetään etsimään muita keinoja saada kilpailukykyä ja taloutta parannettua.

SDP onkin esittänyt, että yhteiskuntasopimusneuvottelut voitaisiin aloittaa uudelleen SDP:n rakentaman mallin mukaan, jossa kaikki yhteiskunnan sektorit otettaisiin mukaan neuvotteluihin, ja tehtäisiin kokonaisvaltainen yhteiskuntasopimus, eikä pelkkä työmarkkinaratkaisu. Samalla voitaisiin hakea tarkemmin juuri niitä keinoja, jotka nimenomaan auttavat strategisia vientiyrityksiä, eikä vain yleistä viiden prosentin työvoimakustannusten laskua. Työvoimakustannuksethan nimittäin ovat monella vientialalla kuten metallialalla vain muutama prosentti tuotantokuluista.

Tarkka esitys SDP:n mallista julkistetaan ensi viikolla eduskuntaryhmän kesäkokouksessa, mutta yleinen konsepti on jo selvillä.

Kannustankin hallitusta lopettamaan jo valmiiksi epäonnistumiseen tuomittujen hankkeiden yrittämisen, ja käyttämään oikeasti aikaa ja harkintaa todellisen laaja-alaisen yhteiskuntasopimuksen rakentamiseen. Valtiontaloutta nimittäin ei korjata parin tunnin ideariihellä, vaan se vaatii huomattavaa suunnittelua, tarkkojen laskelmien teettämistä ja pitkiä neuvotteluja, joissa kaikki tekijät huomioidaan.

Tämän laaja-alaisen suunnittelun ja valmistelun konseptin voisi myös viedä edelleen pidemmälle. Mieleen muistuu erään tuntemani eduskuntavaaliehdokkaan esitys 2+2 mallista, jossa käytännössä käytäisiin läpi koko julkinen sektori ja uudistettaisiin sitä koko eduskunnan voimin laajasti huolelliseen ja täysin läpinäkyvään valmisteluun pohjaten.

On nimittäin selvää, että nykyisellä menolla emme mene kuin korkeintaan alaspäin. Lisäleikkaukset koulutukseen ja muihin tulevaisuuden kannalta yhteiskunnan tärkeimpiin sektoreihin eivät nimittäin ole mitään muuta kuin varma keino saada Suomi syvemmälle suohon. Nämä nimittäin ilmeisesti ovat nyt Sipilän keino korjata yhteiskuntasopimuksen epäonnistuminen.

Lassi Jääskeläinen

Uudenmaan Demarinuorten hallituksen jäsen