SDP:n kansanedustaja Joona Räsänen vaatii hallitusta ryhtymään toimenpiteisiin kaksien työmarkkinoiden synnyn ennaltaehkäisemiseksi Suomessa. Räsäsen mukaan akuutin pakolaistilanteen lisätessä myönteisten turvapaikkapäätösten määrää on olemassa riski siitä, että ulkomaalaistaustaisten ja kantasuomalaisten työehtojen, palkkojen ja etuuksien välille syntyy perusteeton kahtiajako.

− Myönteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden työllistämiseksi on tehtävä kaikki mahdollinen. Se on paitsi kantaväestön myös turvapaikanhakijoiden etu. On kuitenkin selvää, ettei maahanmuuttajia voida asettaa palkkauksen ja työehtojen osalta muita työntekijöitä heikompaan asemaan, Räsänen toteaa.

Räsäsen paheksuu hallituksen ministerien ristiriitaisia viestejä maahanmuuttajien työllistämisestä. Esimerkiksi avaukset alennetuista palkoista ovat juuri sellaisia tekijöitä, jotka edistävät kaksien työmarkkinoiden syntyä. Räsänen moittii hallituksen linjaa sekavaksi ja on tänään jättänyt kirjallisen kysymyksen asiasta.

− Viitteitä vastaavasta kehityksestä on nähty myös muualla Euroopassa niissä maissa, joissa ulkomaalaistaustaisten työntekijöiden osuus on kasvanut työmarkkinoilla huomattavasti. Ammattiliittojen kanneoikeus ja alipalkkauksen kriminalisointi voisivat olla konkreettisia keinoja, joilla hallitus näyttäisi sitoutumistaan kaksien työmarkkinoiden synnyn ennaltaehkäisyyn, Räsänen painottaa.

Lisätiedot:

Joona Räsänen
kansanedustaja, Demarinuorten puheenjohtaja

+358 505 475590
joona.rasanen@eduskunta.fi