Sosialidemokraattiset Nuoret ry:n liittokokous on huolestunut maailmalla lisääntyvästä epävarmuudesta ja Suomen hallituksen vastuunpakoilusta. Kehitysyhteistyöhön ja kriisinhallintaan kohdistuneet leikkaukset heikentävät mahdollisuuksia auttaa kehittyviä ja sodan runtelemia maita. Suomi on päättänyt hiljentää soimaavan omatuntonsa ja hylätä globaalin vastuunsa leikkaamalla maailman köyhimmiltä ja haavoittuvaisimmilta ihmisiltä.

Kehitysyhteistyöhön kohdistuvat järkyttävät leikkaukset ovat johtaneet mittaviin alasajoihin kehitysyhteistyöjärjestöissä. Liian monissa maissa suomalaisten järjestöjen arvokas työ on nyt jouduttu jättämään kesken tai lopetettu kokonaan. Lukuisia koulutusohjelmia ja kokonaisia maaohjelmia on ajettu alas eikä niiden tulevaisuudesta ole tietoa.

Sosialidemokraattisten Nuorten liittokokous muistuttaa, että pakolaisuuteen johtavia syitä torjutaan tehokkaimmin kehitysyhteistyöllä suoraan konfliktimaassa. Sodat ja konfliktit voidaan välttää tukemalla hauraiden yhteiskuntien ja demokratioiden kehittymistä, ja vakaissa valtioissa kehitystä tuetaan parhaiten naisten koulutuksen avulla. Suomen ja Euroopan unionin riittävällä rahoituksella turvataan myös säädylliset olosuhteet UNHCR:n pakolaisleireille, jolloin ihmisten ei tarvitse lähteä pakoon kauemmas Eurooppaan asti.

Erityisesti perussuomalaiset ovat vaatineet, että pakolaisuutta on hoidettava lähtömaassa. Samaan aikaan he kuitenkin ovat ajaneet läpi mittavia kehitysyhteistyömäärärahojen leikkauksia, joilla nimenomaan vaikeutetaan näissä lähtömaissa tapahtuvaa ongelmien hoitamista. Keskusta ja kokoomus ovat allekirjoittaneet perussuomalaisen ristiriitaisen politiikan ja hyväksyneet kehitysyhteistyön alasajamisen.

Kun köyhyys, sota ja terrori eivät tule silmiemme eteen tai takapihoillemme, on siltä helppo sulkea silmänsä. Kehitysyhteistyön leikkaukset eivät ole ratkaisu Suomen taloudellisiin ongelmiin. Maailman köyhimpien ja haavoittuvaisimpien ihmisten unohtaminen on itsekästä globaalin vastuumme hylkäämistä.