Kirjoitus on ilmestynyt 5.7. Keski-Uusimaa -lehden ”Mielipide”-osiossa. Teksti on vastine järvenpääläisen varavaltuutettu Toivo Setälän (sd.) haastatteluun SDP:n tilasta.

Järvenpääläinen kaupunginvaltuutettu Toivo Setälä toi haastattelussaan esille huolensa sosialidemokratian tulevaisuudesta (KU 3.7.). Setälä luetteli haastattelussa syitä, joista uskoi SDP:n viimeaikaisen heikon kannatuskehityksen johtuvan. Osansa kritiikistä sai myös puolueen nykyinen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jutta Urpilainen.

Puolueen puheenjohtajan syyttäminen SDP:n heikosta menestyksestä on helppo ja valitettavan yleinen tapa sysätä vastuu SDP:n tilasta puoluejohdon harteille. Peiliin katsomisen paikka on SDP:ssä kuitenkin aivan muualla, kuin puoluejohdossa. Aktiivijäsenten ikääntyminen ja kenttäorganisaation rapautuminen on se todellinen syys SDP:n heikenneeseen kannatukseen. SDP:n viestin vieminen perille äänestäjille lähtee puolueen omista aktiiveista, joiden on itse kannettava vastuuta puolueen tilasta, eikä vain syyteltävä puoluejohtoa linjattomuudesta. SDP:tä ei pelasta ”uusi reipas johtohahmo”, jonka perään Setälä haikailee, vaan aktiivien on itse tartuttava toimeen kotikulmillaan.

Setälän mukaan SDP:stä on tullut ”kokoomuksen apupuolue”. Väite on virheellinen, kun tarkastelee SDP:n hallitustyöskentelyjä lehtiotsikkoja syvemmin. Esimerkiksi nuorisotakuu ja vanhuspalvelulaki ovat asioita, jotka SDP on lähes yksin ajanut läpi hallitusohjelmaan ja nyt toteutuksen tasolle. Tämä tausta osoittaa hyvin, kuinka syyttelystä huolimatta SDP:llä on hallituksessa vahva näkemys ja linja, jota on myös toteutettu vaikeina aikoina käytännön tasolla.

Setälän tavoin en pelkää SDP:n kannalta pahinta. Sosialidemokraatti voi nukkua yönsä vailla huolen häivää, kun tarkastelee SDP:n tilaa nuorison parissa. Tämä alue on itsellenikin se kaikkein tutuin alue puolueesta, sillä olenhan itse SDP:n valtakunnallisesti nuorin valtuutettu. Syksyn 2012 kuntavaalit lähes kaksinkertaistivat SDP:n nuorten alle 30-vuotiaiden valtuutettujen määrän. Nyt SDP:llä on koko Suomessa 69 nuorta valtuutettua ja moni heistä on noussut keskeisille luottamuspaikoille kunnissaan. Esimerkiksi Tampereella ja Viitasaarella valtuuston puheenjohtajan nuijaa paukuttaa nuori sosialidemokraatti.

Eemeli Peltonen

Kirjoittaja on järvenpääläinen kaupunginvaltuutettu (sd.) ja Sivistys- ja vapaa-aika lautakunnan puheenjohtaja, ja Uudenmaan Demarinuorten hallituksen varajäsen