2020 Suomessa pitäisi olla 18 maakuntaa, jotka hoitavat nykyisiä kuntien ja sairaanhoitopiirien tehtäviä. Ihmiset voivat valita mistä saavat hoitoa, menevätkö julkiseen sote-keskukseen kotikunnassaan vai yksityiselle palveluntarjoajalle. Laaja päivystys ollaan siirretty 12 suurempaan kaupunkiin. Kuulostaa teoriassa hyvältä vai kuulostaako sittenkään?

Hallituksen sote-uudistus toimii varmasti heille, joille hallitus sen on tehnytkin. Rikkaille, terveille ja muutenkin hyväosaisille, jotka lisäksi asuvat kasvukeskuksissa. Mutta entäpä Essi Eläkeläinen, joka tarvitsee terveyspalveluita enemmän, joka ei enää nauti työterveydenhuollosta ja sattuu asumaan syrjempänä? Ei hänen kotiseudullaan ole muita palveluntuottajia kuin julkinen puoli jos sitäkään. Yritykset eivät aloita toimintaansa seuduilla, joissa on paljon sairastavuutta ja ikärakenne vanhemman puoleinen. Kuitenkin julkinen puoli joutuu lakisääteisesti tarjoamaan palvelut näille seuduille. Käytännössä yksityinen puoli hoitaa terveet ihmiset ja julkinen puoli saa hoitaa ”kalleimmat” ja sairaimmat potilaat syrjäseuduilta, kun yritykset noukkivat kirsikat kakun päältä.

Voi myös miettiä mikä ajaa yksityisiä yrityksiä toiminnassaan. Tietysti voiton maksimointi ja tienaaminen. Tässä ei ole yhtään mitään väärää. Näinhän markkinatalous toimii. Mutta kun tällainen ajattelu ulotetaan terveydenhuoltoon, missä potilaan auttamisen pitäisi olla ajava tavoite, kuten se on julkisella puolella, voi vain miettiä seurauksia. Olemme nähneet jo kuinka ahneesti yksityiset firmat rahastavat terveydenhuollolla. Kemissä jo kokonainen sairaala ulkoistettiin yksityiselle terveydenhuolto yritykselle, ja Meri-Lapin kunnat ovat sitoneet kätensä tähän sopimukseen 100 miljoonan uhkasakolla. Pohjois-Pohjanmaalla Mehiläinen, joka vastasi Siikalatvan kunnan terveydenhuollosta, perusti Ouluun terveysaseman, joka oli nimellisesti tarkoitettu Siikalatvalaisille, jotka asioivat Oulussa. Kuitenkin Oululaisilla olisi ollut mahdollisuus valita terveysasemakseen tämä Siikalatvan ”etä terveysasema”. Lopulta Mehiläinen luopui aikeistaan perustaa tämä terveysasema julkisen paineen alla. Näin olemme nähneet Pörriäisten sun muiden vastaavien terveydenhuoltoalan suurten firmojen moraalitajun. Raha ja voitto sanelevat toiminnan, ei potilaan etu.

 

Ville-Veikko Haapala, Länsi-Suomen Demarinuorten hallituksen jäsen