Tänään vietetään Roosa nauha-päivää. Tiesitkö, että rintasyöpä on naisten yleisin syöpä? Suomessa joka kahdeksas nainen sairastuu siihen jossain elämänsä vaiheessa, ja siihen voi sairastua myös miehet. Se tarkoittaa, että erittäin suurella todennäköisyydellä tämä tulee koskettamaan sinua joko oman tai läheisesi sairastumisen muodossa.

Facebookissa joka vuosi alkaa naisten seinille ilmestyä mystisiä sydämiä ilman tekstejä ja yksityisviesteinä laitetaan ohjeet laittaa kaikille naisille viesti muistutuksena rintasyöpäkuukaudesta. Rintasyöpä ei kuitenkaan ole mikään naisten salakerho, josta salamyhkäisesti pitäisi vihjailla. Se on kamala sairaus, joka syö ihmistä sisältä ja siitä pitää puhua kovaan ääneen ja salailematta. Siitä ei tarvitse kuiskia eikä syövän saaminen ole jotain, mitä pitäisi hävetä, puhumattakaan siitä, että rintasyövän voi saada myös miehet.

Suomessa julkinen terveydenhuolto pelaa ja meillä hoitoja saa tuloista riippumatta. Suomessa myös kehitetään jatkuvasti uusia syöpähoitoja. Laboratoriokokeissa on saatu lupaavia tuloksia esimerkiksi myc-syöpägeenin kurittamisesta lääkeyhdistelmällä. Tämä geeni liittyy moneen syöpään, muun muassa noin 40 prosenttiin rintasyövistä. Yhdistelmällä on saatu laukaistua solun itsemurhakoneisto, jolla syöpäsolut tappaa itse itsensä. Lääkeyhdistelmä halutaan pikaisesti potilastutkimuksiin, mutta siihen voi mennä vuosiakin ja vielä lisävuosia ennen kuin lääkkeeseen saadaan myyntiluvan jälkeen kelakorvaavuus. Lääke voi pidentää etenkin levinnyttä syöpää sairastavien elinajanodotetta vuosilla, jopa kymmenillä. https://www.laakarilehti.fi/tieteessa/uutiset/uusi-rintasyovan-hoitomuoto-valmis-kliinisiin-tutkimuksiin/?public=29bf7054200138d4ea5f7d09da8b7f27&utm_source=facebook

Siinä missä syöpähoidot ovat kehittyneet, on syöpätutkimuksen valtionrahoitus pienentynyt radikaalisti. Vuosituhannen alussa valtio tuki yliopistosairaaloita yli 70 miljoonalla. Reilu kymmenen vuotta sitten tuki oli vajaat 50 miljoonaa ja vuonna 2017 enää 15 miljoonaa. Nyt Suomessa tehtävien kliinisten syöpään liittyvien lääketutkimusten luvut ovat syöpätutkija Juha Juha Klefströmin mukaan Romanian tasoa. Suomi on kliinisten kokeiden suhteen paljon muita Pohjoismaita jäljessä, lähempänä samaa kokoluokkaa entisten itäblokkien maiden kanssa. Se tarkoittaa sitä, että uudet tehokkaammat syöpälääkkeet saadaan potilaiden käyttöön muita Pohjoismaita myöhemmin. Kliiniset kokeet ovat siksi tärkeitä, että Suomen sosiaaliturva ei riitä kattamaan hoitoja, mutta kokeiden avulla ne saadaan tutkimusbudjettiin, jolloin ne ovat potilaille ilmaisia.
https://www.iltalehti.fi/syopa/a/39fbffe9-7a73-4397-9797-64543ee9cc5f?fbclid=IwAR0IbmFgrmcsR9–aeJiGmb8Bsd_iKiCxEhkjXI4dNNJEd6mTEYpTXLBDew

Syöpätutkimuksen yksi merkittävimmistä rahoittajista on Syöpäsäätiö. Sen Roosa nauha -keräyksellä tuetaan muun muassa suomalaista tutkimusta. Keräykset ovat hienoja ja on upeaa, miten moni yritys ja yksityishenkilö ovat mukana. Syöpätutkimus ei kuitenkaan saisi nojata yksityisiin tutkimusvaroihin, vaan valtion tulee huolehtia, että tutkijoilla on edellytykset tehdä työtään julkisin varoin. Yksityisten toimijoiden tuella voisi ennemmin keskittyä sairastuneiden auttamiseen, tukemiseen ja virkistystoimintaan. Vetoan siis Suomen hallitusta toimimaan ja palauttamaan Suomen syöpätutkimuksen sille korkealle tasolle, missä sen kuuluu ollakin.

Lisätietoa Roosa nauha päivästä ja siitä kuinka voit auttaa:
https://roosanauha.syopasaatio.fi/roosa-nauha-paiva/

 

Sara Etola
Demarinuorten liittohallituksen jäsen v. 2014-2018