Tasa-arvotyöryhmäläisten mietteitä rasismista

 

“Rasismi on vain ihmisten keksimä kilpailu siitä, kenen solut tuottavat sopivimmin melaniinia, tai siitä, kuka sattuu syntymään tiettyyn etniseen ryhmään. Sellainen kilpailu, jossa omaan sijoitukseensa ei voi millään tavalla vaikuttaa, on typerä, julma ja epäinhimillinen.”

 

“Mietin usein, miten Suomessa ajatellaan edelleen ihmisen olevan default-asetuksilla valkoinen, vaikka mitään default-asetuksia ei ole olemassakaan. Vitivalkoisena ihmisenä en ole paras ihminen keskustelemaan rasismista, sillä ilmiö ei tule koskaan sulkemaan minua pois yhteiskunnasta. Maailmassa on kaikenlaisia, kaikenkokoisia ja kaikennäköisiä ihmisiä, ja hyvä niin.”

 

“Suomea pidetään suvaitsevaisena ja tasa-arvoisena maana, mutta tosiassa Suomi on yksi Euroopan syrjivimmistä maista. Tämä todetaan EU:n perusoikeusviraston FRA:n tutkimuksessa EU-Midis II raportissa (2017). Nykyään sosiaalinen media tarjoaa rasisteille alustan vihapuheen levittämiseen. Esimerkiksi Facebookin kommenttiosioita ei tarvitse kauan selailla, kun tulee vastaan rasistisia ennakkoluuloja. Erityisen yleistä on syyttää pakolaisia ja turvapaikanhakijoita milloin mistäkin, , huolimatta siitä, liittyvätkö he keskusteltavaan aiheeseen vai eivät. On myös surullista huomata, että ihmisillä on rasistisia ennakkoluuloja jo pelkän nimen ja ihonvärin perusteella. Kun media uutisoi rauhanvälittäjä Hussein al-Taeen aikeista lähteä ehdolle eduskuntaan, kommenttiosiossa lähdettiin nopeasti rasistiselle laukalle. Hussein ei ole ainoa, joka kärsii tällaisesta kirjoittelusta. Vaikuttaa siltä, että näiden rasistien mielestä jokainen rodullistettu henkilö olisi syypää kaikkiin yhteiskunnan ongelmiin.”

 

“Mietin usein, minkälaista elämäni olisi, jos olisinkin syntynyt tähän maailmaan rodullistettuna tyttönä. Kaikki arjesta lähtien voisi olla erilaista. Olisin 12-vuotiaana meikkaamista aloitellessani saattanut pettyä kovastikin, jos yksikään lähimarketin meikkivoiteista ei olisi ollut minulle sopiva. Suomalaiset saattaisivat aloittaa kanssani keskustelun jostain kumman syystä englanniksi. Olisin saattanut kohdata häirintää tai jopa väkivaltaa. Rasismi voi olla kokijalleen alati jatkuva surkeiden sattumusten sarja, ja se johtuu vain ja ainoastaan ympäröivän yhteiskunnan tietämättömyydestä tai ennakkoluuloista.”