Stop Killing Afghans -mielenilmaus on eduskuntatalon edustalla järjestettävä solidaarisuudenosoitus afganistanilaisille, jotka elävät maassaan pelon varjossa, kohtaavat epäinhimillistä kohtelua ja syrjintää paetessaan sotaa naapurimaihin ja menettävät henkensä terrori-iskuissa.

Vuosikymmeniä jatkuneen sodan aiheuttamat väkivaltaisuudet ovat olleet kasvussa ympäri Afganistania huolimatta äskettäin solmitusta ”rauhansopimuksesta” terroristijärjestö Talibanin kanssa. Terrori-iskut ovat muuttuneet yhä rajummiksi ja kohteeksi valikoituvat siviilit sairaaloissa, moskeijoissa, häissä, hautajaisissa, kouluissa, mielenosoituksissa sekä urheiluseuroissa. Viimeisimpiä, koko maailmaa järkyttäviä terrori-iskuja ovat olleet isku sairaalaan, jossa äitejä tapettiin synnytysvuoteelle syntymättömät lapset mahassaan sekä isku etniseen vähemmistöön kuuluviin siviileihin, jotka poltettiin elävältä Talibanin toimesta taustansa vuoksi. Sopimuksen myötä mm. etnisten ja uskonnollisten vähemmistöjen, naisten ja yleisesti heikompiosaisten asema on huonontunut entisestään, jo ennestään epävakaissa oloissa. 

Afganistanilaiset ovat paenneet sotaa naapurimaihin, jossa he edelleen kokevat väkivaltaa, systemaattista rasismia ja syrjintää. Iranissa afgaanipakolaisia kohdellaan toisen luokan kansalaisina, ja jopa sukupolvia maassa laillisesti eläneiltä afgaaneilta evätään oikeus matkustaa tai asua tietyillä alueilla, omistaa mitään omissa nimissään tai opiskella tiettyjä aloja korkeakouluissa. Tämä apartheidiin verrattavissa oleva syrjintä kiteytyy viimeisen kuukauden väkivaltaisuuksiin: kuukausi sitten iranilaiset rajapoliisit hukuttivat kymmeniä afgaanipakolaisia järveen ja viime viikolla poliisit sytyttivät auton tuleen luodein, jolloin loukkuun jääneet matkustajat paloivat elävältä.

Kyseisessä mielenilmauksessa vetoamme Afganistanin valtioon, kansainväliseen yhteisöön ja tuomioistuimeen, Yhdistyneisiin kansakuntiin sekä Euroopan unioniin ryhtymään toimiin väkivaltaisuuksien vähentämiseksi sekä Afganistanin kansalaisten suojelemiseksi. Kokoontumalla torstaina eduskuntatalon eteen osoitamme, että myös me suomalaiset olemme tietoisia afganistanilaisten ahdingosta, emmekä sulje silmiämme vääryydeltä. Jokaisella on oikeus elää, ja on meidän velvollisuutemme puolustaa tätä oikeutta.

Mojtaba Qanezadeh
Helsingin Demarinuorten varapuheenjohtaja