Äänestysaktiivisuuden laskeminen on demokratian näkökulmasta edelleen yksi huolestuttavimpia asioita koko lähitulevaisuudessa. Voidaanko enää puhua edes demokratiasta, jos vain alle puolet äänestysikäisistä kävisi käyttämässä äänioikeuttaan? Kaikista huonoin äänestysaktiivisuus on täällä meillä ollut kuntavaaleissa, jossa se maaginen 50 % raja oli lähellä alittumista. Miksi? Kuntavaaleissa linjataan juuri siitä, mikä kaikista eniten koskettaa sinua ja minua.

Valtuuston kokouksia pitäisi voida seurata suorana netistä tai katsella myöhemmin tallenteena. Internet on pääosin mahdollisuus, ei uhka! Kuinka moni kuntalainen käy seuraamassa valtuuston keskustelua kaupungintalolla? Valitettavasti heidät pystytään laskemaan yhden käden sormilla ja näille muutamille urheille pitäisikin myöntää kaupungin kultainen mitali yhteiskunnallisesta aktiivisuudesta. Poliittisen keskustelun seuraaminen kotisohvalta on nykypäivää. Mikäli netti ei kuitenkaan innosta, voitaisiin esimerkiksi kesäkuun valtuuston kokous pitää sään salliessa torilla. Täytyy kokeilla uutta, eikä juuttua vanhaan!

Nettiäänestys olisi toinen hyvä keino äänestämisen helpottamiseksi ja siten demokratian vahvistamiseksi. Joko verkkopankkitunnuksilla tai joillain muilla varmenteilla äänestäjän oikeellisuuden todistamisen ei pitäisi nykypäivänä olla kovin haastavaa. Mutta mitä sitten tehdään, jos joku verkkourkkija pystyy rikkomaan vaalisalaisuutesi? Yksi hyvä keino on äänestää sellaista poliitikkoa, jota ei asian paljastuttua häpeä äänestäneensä. Mikäli nettiäänestys ei innosta, voitaisiin perinteisiä äänestyspaikkoja tuoda sinne, missä ihmiset luonnollisesti muutenkin kulkevat, kuten kauppakeskuksiin.

Olen monesti jo kuullut – viimeksi eduskuntavaaleissa – haistatteluja siitä, että emme me poliitikot mistään mitään tiedä ja teemme aivan vääränlaisia päätöksiä. Näitä haistattelijoita olen rohkaissut lähtemään itse ehdolle seuraavissa vaaleissa, jos päätökset eivät ole miellyttäneet. Yleensä tämän jälkeen siivotaan suu, nostetaan hattua ja jatketaan matkaa.

Jussi Kukkola