Minulla on kunnia aloittaa puheenjohtajataipaleeni Demarinuorissa mitä merkittävimmällä tavalla. Osallistun joukkueeni kanssa SDP:n 47. puoluekokoukseen 1.-3.9. Jyväskylässä. Nuoret puoluekokousedustajat ympäri Suomen valmistautuvat parasta aikaa kokoukseen paneutumalla poliittisiin linjapapereihin ja tenttaamalla ehdokkaita tarjoamistaan visioista niin puolueen, yhteiskunnan kuin myös nuoren polven tulevaisuuden varalle. 

Päättyvä puoluekokouskausi – kuten viimeisin hallituskausikin – jäänee historian kirjoihin. Kovat kriisiajat ovat ravistelleet Suomea, Eurooppaa ja koko maailmaa. Myös puolue on ollut uudenlaisten keskustelujen äärellä. On ollut merkittävällä tavalla tärkeä päätös jatkaa kriiseistä huolimatta sitä samaista rakennustyötä, jolla turvataan ihmisten hyvinvointi, sivistykselliset oikeudet sekä siten myös osallisuus suomalaisessa yhteiskunnassa. Sosiaali- ja terveysuudistus vietiin maaliin ja  nuorten sivistyksellisten oikeuksien puolesta toteutettiin aidosti maksuton toinen aste – vain muutamina esimerkkeinä mainitakseni. 

Me Demarinuoret tarjoamme poliittisilla tavoitteillamme sukupolvemme äänen siinä keskustelussa, jossa tulevaisuuskuvaa määrittäessä me pelottelemme toisiamme erilaisilla uhkakuvilla tai velan laadulla. On politiikan ytimessä verrata vaihtoehtoja, mutta olkoonkin se sitten ilmaston, hyvinvoinnin tai talouden kustannuksella otettua velkaa, jää meidän sukupolvemme vastuulle yhteensovittaa ne kysymykset, joihin poliittinen keskustelu tarjoaa joko- tai -vaihtoehtoja. 

Jos jossain, niin puoluekokouksessa mitataan nuorisoliiton äänen kuuluvuutta. Meidän työmme puoluekokouksessa tiivistyy kymmeneen tavoitteeseen. Tavoitteissamme näkyy tahtomme kirittää puoluetta torjuntataistelussa ilmastonmuutosta vastaan sekä teoissa luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi. Me haluamme mahdollistaa nuoremmille sukupolville yhä enemmän tilaa vaikuttaa osana yhteiskuntaa. Tartumme opiskelijoiden kysymyksiin sekä ratkomme työvoiman ja osaajien tarvetta tukemalla työperäistä maahanmuuttoa sekä integraatiota. Ajassa, jossa työmarkkinoita halutaan horjuttaa, me puhumme järjestäytyneen sopimusyhteiskunnan edistämisen puolesta. 

Tuleva puoluekokous on oiva paikka tarjota rohkeita vaihtoehtoja sekä ratkaisuja tulevaisuutta varjostaville uhkakuville. Uskallatko sinä olla luomassa toiveikkaampaa tulevaisuuskuvaa kanssamme?

Kirjoitus on osa blogisarjaa, jossa esitellään Demarinuorten tavoitteita SDP:n 47. puoluekokouksessa. Puoluekokous järjestetään Jyväskylässä 1.-3.9.2023.

 

Emilia Kangaskolkka
Demarinuorten puheenjohtaja