Uudenmaan Demarinuoret vaatii rohkeutta Keski-Uudenmaan päättäjiltä alueen kahdeksan kunnan liitosta käsiteltäessä. Keski-Uudenmaan kaupunki on Uudenmaan Demarinuorten mielestä hanke, jonka yhteydessä päättäjien on uskallettava katsoa rohkeasti tulevaisuuteen.

¬– Selvitys kahdeksan kunnan yhdistymisestä Keski-Uudenmaan kaupungiksi on otettava tosissaan. Selvitys nostaa esille monia haasteita, joihin alueen kunnat eivät tällä hetkellä pysty yksin vastaamaan. Esimerkiksi kilpailukyky ja asuminen ovat asioita, joihin selvityksessä annetaan paljon eväitä, toteaa Uudenmaan Demarinuorten puheenjohtaja Eemeli Peltonen.

Kuntarakennelain mukainen yhdistymisselvitys Hyvinkään, Järvenpään, Keravan, Nurmijärven, Mäntsälän, Pornaisten, Sipoon ja Tuusulan kuntien osalta käynnistyi lokakuussa 2013. Selvitystyön tuloksena syntynyt raportti yhdistymisestä käsitellään alueen kuntien valtuustoissa lokakuun loppuun mennessä. Päätös mahdollisesta yhdistymisestä Keski-Uudenmaan kaupungiksi päätettäisiin myöhemmin keväällä 2015.

– On huolestuttavaa, jos päättäjät hylkäävät selvityksen vaalien pelossa. Ei voi olla niin, että kuntarakenteen ja koko alueen kohtalo jätetään ratkaisematta poliittisten pyrkimysten vuoksi, Peltonen vaatii.

Keski-Uudenmaan kaupunki olisi syntyessään Suomen kolmanneksi suurin kaupunki. Uudenmaan Demarinuoret pitää nyt valmistunutta selvitystä monilta osin ansiokkaana ja muistuttavat, että nykyisellään kuntia on Suomessa liian paljon.

– Toimiakseen uusi kaupunki vaatisi vahvan kansalaisyhteiskunnan perustakseen, jotta demokraattiset väylät vaikuttaa eivät katoaisi. Selvityksessä onkin otettu kiitettävästi kantaa myös kaupungin demokratian kehittämiseksi, kertoo Uudenmaan Demarinuorten varapuheenjohtaja Anders Palmgren.

Lisätiedot:

Eemeli Peltonen
puheenjohtaja
Uudenmaan Demarinuoret ry
p. 050 557 9092
eemeli.peltonen@jarvenpaa.fi