Voihan lukio! Kuluneella viikolla sain surullisia uutisia: kaupunginhallitus aikoo esittää lukion sijaintipäätöksen siirtämistä syksylle. Yhtä, molemmat lukiot yhdistävää, keskuslukiota ollaan Hyvinkäälle puuhattu koko oman poliittisen urani ajan – kuutisen vuotta. Päätös tulevan lukion sijainnista piti tehdä seuraavassa valtuustossa 15.6.
Olen monesta syystä pettynyt, mikäli näin tapahtuu. Ensinnäkin yhtä keskuslukiota ei haluta Hyvinkäälle sen takia, ”koska se olisi tosi kiva”, vaan siksi, että sille on oikeasti huutava tarve. Lukiomaailma siirtyy sähköisiin ylioppilaskirjoituksiin ja kapasiteetti tälle on nykyisillä lukioilla aivan olematon. Myös molemmat lukiot kaipaavat peruskorjausta – etenkin Hyvinkään yhteiskoulun lukio, joka suorastaan sortuu käsiin. Paikkauksia voimme tehdä hamaan tappiin saakka, mutta pienimuotoinen korjaaminen sieltä ja täältä tulee vain todella kalliiksi.
Keskuslukiohankkeessa on kyse myös opiskelijoiden turvallisuudesta. Tulipalon tai koulusurmaajan sattuessa HYK:in kakkos- tai kolmoskerroksissa majailevilla opiskelijoilla ja opettajilla on kolme vaihtoehtoa: jäädä luokkaan, poistua sisäkautta tai hypätä ikkunasta. Sveitsissä turvallisuutta sentään parannettiin rakentamalla A-siiven päähän ovi ja yksikerroksisuus ehkäisee mahdollisesta ikkunasta poistumisesta saatavia vammoja.
Toisena syynä pettymykseen on se, että sivistystoimen palveluverkkoa koskevat suunnitelmien toteutukset eivät liikahdakaan, mikäli lukion sijainnista ei tehdä päätöstä. Lukio on siis tässä avainasemassa. Kun sijainti tiedetään, tiedetään myös tulevat askelmerkit: mikä koulu siirtyy mihinkin, mitä yhdistetään ja mitä lakkautetaan. Tuntuu, että haluamme siirtää ikäviä päätöksiä vain jatkuvasti tulevaisuuteen. Nyt vetoaminen vaikkapa kuntaliitosselvitykseen antaa ainakin vuoden lisäaikaa olla tekemättä mitään isoja ja kivuliaita päätöksiä.
Meille esiteltiin 13.5. pidetyssä valtuustoseminaarissa 20 000 euroa maksanut konsulttiselvitys sijaintipaikoista. Silloin käyty keskustelu ei ollut kovin kriittistä: selvitystä lähinnä kiiteltiin. Omana huomiona sanoin sen, että suunnitellut parkkipaikkamäärät (110 opiskelijapaikkaa, 70 henkilökuntapaikkaa) eivät ole 900 opiskelijan lukiolle riittävät. Jos laskennallisesti 1/3 omistaa ajokortin ja ainakin toinen samanmoinen vielä mopokortin, ihmettelen, mistä luku 110 on laskettu. Tietenkään ei kaikille voi tehdä henkilökohtaista parkkipaikkaa, mutta opiskelijapaikkojen määrän pitäisi alkaa ainakin kakkosella parkkipaikkatungoksien välttämiseksi.
Opetuslautakunta teki kokouksessaan 19.5. yksimielisen päätöksen siitä, että lukio rakennettaisiin Hangonsillan alueelle. Kaupunginhallitus oli toista mieltä. Kaupunginhallitus päättänee perustaa poliittisen ohjausryhmän 1.6., jossa saamieni tietojen mukaan istuu vain hallituksen jäseniä: entisiä ja nykyisiä opettajia. Ei siinä mitään, ihan ok, mutta miksi opetuslautakunnan asiantuntijuus on sivuutettu kokonaan? Ohjausryhmässä ei alustavasti ollut ainuttakaan opetuslautakunnan edustajaa.
Päätöksen siirtoa perusteltiin myös sillä, että Hyria oli ottanut yhteistyön merkeissä yhteyttä kaupunginhallituksen puheenjohtajaan. Tätä kummastelen, sillä Hyrialla ja opetuslautakunnalla on aktiiviset tiedotusvälit. Hyrian hallituksen puheenjohtaja istuu opetuslautakunnassa jäsenenä. Mitään lukioon viittaavaa ei ole tullut esille ja ilmeisesti asia on ollut yllätys jopa Hyrian hallituksen puheenjohtajalle. Koko lukioasia on ollut esillä jo niin kauan, että herääminen muutama viikko ennen päätöksentekoa kertoisi vain huonosta valmistelusta heidän puoleltaan.
Opetuslautakunnan asiantuntijuuden ja tekemän työn sivuuttaminen on koko lautakunnan aliarvostamista. Nyt kaupunginhallitus haluaa jättää oman kädenjälkensä päätökseen. Toki esimerkiksi Villatehtaan hallituksessa istuvat puolustavat kaupunginhallituksessa Villatehdasta parhaana sijaintipaikkana ja jos joillakin sattuu olemaan kiinteistöjä Aseman koulun vieressä, nostaisi lukio niiden arvoa ala-koulua enemmän. Oikeista motiiveista ei kukaan tiedä: virallinen selitys oli se, että halutaan lisää selvityksiä. Koko lukiosoppa vähentää omaa luottamustani kaupunginhallituksen toimintaa kohtaan. Sivistystoimen palveluverkkosuunnitelman toteuttaminen myöhästyy nyt ainakin puoli vuotta – juuri kun tarvittaisiin niitä toimintaa tehostavia tekoja.
Jussi Kukkola
kaupunginvaltuutettu ja lukion puolestapuhuja (sd)
Hyvinkää