Murretaan yhdessä välivuoden stigma!
“En päässy kouluun, en kelpaa varmaan mihinkään”
Ensinnäkin: koulutus ei määrittele sun arvoa. Susta saa tuntua pahalta. Ahdistus, alemmuudentunne ja riittämättömyys ovat todella yleisiä tunteita ja et varmasti ole niiden kanssa yksin. Et kuitenkaan ole kelvoton sen takia, ettet päässyt kouluun.
“Kaikki muut pääs mut mä en, ei ne varmaa haluu olla mun kavereita”
Muilla alkaa uus elämänvaihe, ja se voi todellakin vaikuttaa teidän kaverisuhteisiin. Yhteydenpito voi muuttua erilaiseksi, kun monet muuttaa eri paikkakunnille ja löytää uusia kavereita. Se ei tarkota, että susta haluttaisiin eroon. Ystävyydet elää ja muuttuu elämän aikana, ja se on erittäin luonnollista
“Huh, onneks en päässy! Ei ois varmaan ollu mun ala kuitenkaan”
Joillekin välivuosi on myös iloinen yllätys! Ei mikään ihme, jos toiselta asteelta valmistuessa, n. 18 vuotiaana ei ole vielä varma elämänsä suunnasta – eikä tarvitsekaan olla! Tämä on loistava hetki miettiä, mikä oikeasti kiinnostaa.
Miettiä voit esimerkiksi töissä tai taloudellisen tilanteen salliessa vaikka Työväen Akatemialla! Ei kannata myöskään unohtaa mahdollisuutta suunnata lukiosta ammatilliselle toiselle asteelle, ja opiskella väliin jokin ammatti. Ja jos yksi välivuosi ei riitä, niin sekin on täysin okei.
“Välivuonna ei opi mitään”
Monet sanovat oppineensä välivuonna eniten nimenomaan rahan ja työn arvosta sekä enemmän arjen askareista kuin ikinä koulussa. Usein välivuonna saa luontaisesti perspektiiviä itseensä, elämäänsä ja yhteiskuntaan. Mahdollisuuksien salliessa reissaaminen voi myös olla mukava vaihtoehto itsensä etsimiselle!
“Taas yks turha vuos ennenku pääsen opiskelemaan”
Välivuoden ei tarvitse olla turha, mutta se saa turhauttaa. Välivuonna voit opiskella kansanopistoissa tai hyödyntää yliopistojen avoimia opintoja – toki nämä ovat yleensä kaikki maksullisia. Voit myös kartuttaa työkokemusta ja säästää rahaa opintoja varten, jotta toimeentulosi on paremmin turvattu opiskeluvuosina!