Suomen aborttilaki täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Siinä, missä lakia voitiin vuonna 1970 pitää yhtenä Euroopan edistyksellisimmistä, on aika ajanut rajusti sen ohi. Nykymalli on paitsi hidas ja raskas myös lääketieteellisesti vanhentunut. Demarinuoret antaa täyden tukensa OmaTahto2020-kansalaisaloitteelle ja haastaa koko sosialidemokraattisen liikkeen tukemaan sitä.

“Naisten kehollinen itsemääräämisoikeus ei ole omantunnon kysymys, vaan keskeinen ihmisoikeus. Jokaisella, joka kokee abortin tarvitsevansa ja pyytää sitä, tulee olla oikeus sen saamiseen ilman lääkärinlausuntoja. Yhdenkään raskaana olevan ei tule joutua nöyryytetyksi tai perustelemaan tahtoaan, sillä syyt raskaudenkeskeytykseen kuuluvat vain ja ainoastaan raskaana olevalle eivät lääkäreille tai muillekaan ulkopuolisille”, jyrähtää puheenjohtaja Pinja Perholehto.

Lääkärinlausuntojen vaatimisesta luopuminen on ensiarvoisen tärkeä muutos lain päivittämiseksi tähän päivään. Demarinuoret katsoo kuitenkin, että lakia tulee tarkastella myös sen muilta osin.

“Aidosti vapaan abortin takaaminen on keskeinen muutos kohti parempaa lainsäädäntöä. Tarvitaan kuitenkin laajempaa keskustelua myös vapaan abortin viikkorajaan liittyen. Naapurimaa Ruotsissa raskauden voi keskeyttää omasta tahdosta 18. raskausviikkoon saakka ilman perusteluja. Tätä tulisi pohtia vakavasti myös Suomessa”, päättää puheenjohtaja Perholehto.

OmaTahto2020 on kansalaisaloite, joka esittää, että Suomen vanhentunut lainsäädäntö raskauden keskeyttämisestä päivitetään vastaamaan tämän päivän eettisiä ja lääketieteellisiä standardeja. Nimien kerääminen kansalaisaloitteeseen alkoi eilen 23.9.2020. Aloitteen voi allekirjoittaa kansalaisaloite.fi -palvelussa: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/7233.

Lisätiedot:

Pinja Perholehto
Demarinuorten puheenjohtaja
p. 040 059 6521
pinja.perholehto@demarinuoret.fi