Vasemmistonuoret, Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto (ViNO) sekä Demarinuoret tuomitsee Israelin sotatoimet Gazassa. Nuorisojärjestöt ovat huolissaan Gazan siviileistä, ja vaativat Suomen johtoa tuomitsemaan Israelin toiminnan välittömästi ja toimimaan aktiivisesti rauhan puolesta. Kansainvälisen painostuksen vaatimisen lisäksi Suomen tulee käyttää kahdenvälisiä keinoja ja lopettaa Israelin kanssa käytävä asekauppa.

Yli viikon jatkuneiden pommitusten seurauksena Gazassa on kuollut jo yli 500 ihmistä. Suurin osa heistä on siviilejä, vaikka Israelin johdon mukaan iskut on kohdistettu Hamasin taistelijoihin. Uhriluku on kasvanut huolestuttavalla vauhdilla sen jälkeen, kun Israel viime viikolla laajensi sotatoimensa ilmaiskuista maahyökkäyksiin. Humanitäärinen kriisi Gazassa pahenee entisestään, ellei kansainvälinen yhteisö painosta Israelia lopettamaan sotatoimia välittömästi. Gazan saarto, Länsirannalla sijaitsevat siirtokunnat sekä miehityksestä johtuvat jatkuvat ihmisoikeusloukkaukset ovat kansainvälisen oikeuden vastaisia. Viimeisimpien rauhanneuvottelujen kariutuminen on todiste siitä, ettei Israel ole valmis tekemään myönnytyksiä rauhan saavuttamiseksi.

“Israelin sotatoimet ovat osa vuosia jatkunutta apartheidia, jossa Israelin valtio ajaa palestiinalaisia yhä ahtaammalle esimerkiksi rakentamalla palestiinalaisalueille laittomia siirtokuntia. Uusin hyökkäys Gazaan osoittaa edelleen, ettei Israel halua löytää rauhanomaista ratkaisua Palestiinan konfliktiin. Israel syyllistyy toimillaan vakaviin sotarikoksiin”, sanoo Vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson.

Kansainvälinen yhteisö ei ole asettanut kylliksi painetta Israelille, jotta maan johdon olisi täytynyt suostua tasavertaisiin rauhanneuvotteluihin Palestiinan hallinnon kanssa. Monet tärkeät kansainväliset toimijat, kuten Yhdysvallat ja Euroopan Unioni, ovat ylläpitäneet läheisiä taloudellisia ja diplomaattisia suhteita Israeliin. Myös Suomi on jatkanut kaupankäyntiä Israelin kanssa maan ihmisoikeusrikkomuksista ja erottelupolitiikasta huolimatta. Harjoittamalla asekauppaa Israelin kanssa Suomi antaa välillistä taloudellista tukea miehitykselle.

“Palestiinalaisten oikeuksien polkeminen on jatkunut aivan liian monta vuotta. Suomi ja EU palaavat yhä uudelleen auttamaan palestiinalaisia Israelin pommien tuhoaminen alueiden jälleenrakentamisessa. Kansainvälisen yhteisön tulee nyt toimia, jotta nämä pommitukset jäävät viimeisiksi, ja jotta Israelin hallitus myöntyy aidosti tasavertaisiin rauhanneuvotteluihin Palestiinan johdon kanssa”, sanoo ViNOn puheenjohtaja Aaro Häkkinen.

Suomen ja kansainvälisen yhteisön täytyy kantaa vastuunsa miehityspolitiikan lopettamiseksi ja inhimillisten menetyksien estämiseksi. Suomen hallituksen tulee käyttää hyväksi asemaansa kansainvälisillä areenoilla ja vaatia, että Yhdysvallat ja EU lisäävät Israeliin kohdistuvaa taloudellista ja diplomaattista painostusta, kunnes palestiinalaisten kokema erottelu ja ihmisoikeusloukkaukset loppuvat.

Lisäksi Suomen on lopetettava asekauppa ja kaupankäynti Israelin kanssa, kunnes Netanjahun hallitus pysäyttää käynnissä olevat sotatoimet ja miehitys loppuu. Suomen tulee myös vaatia EU:ta jäädyttämään Israelin kanssa solmittu vapaakauppasopimus, kunnes se vetäytyy miehittämiltään alueilta.

“Suomi ja muut kansainvälisen yhteisön jäsenet ovat mahdollistaneet Israelin harjoittaman erottelupolitiikan ja palestiinalaisten sortamisen liian kauan. Maamme hallituksen on aika lakata seuraamasta Israelin ihmisoikeusrikkomuksia sivusta ja ryhtyä toimimaan rauhan puolesta”, sanoo Demarinuorten varapuheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi.

Lisätietoja:
Demarinuorten varapuheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi, 0400 765 002
Vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson, 040 508 8697
Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton puheenjohtaja Aaro Häkkinen, 045 631 2036