Kannanotto, vapaa julkaistavaksi heti.

Eduskunnassa käydään tänään keskustelua velkaantumiseen liittyvistä ongelmista. Demarinuoret pitää tärkeänä sitä, että aiheesta käydään keskustelua ja on tehnyt puoluekokousaloitteen SDP:n 12.-14.6. puoluekokoukselle etenkin velkaantuneiden nuorten aseman parantamiseksi. 

“Nuorten taloudellinen tilanne on heikentynyt merkittävästi 2000- ja 2010-luvuilla. On sietämätöntä, että vaikka Suomi on vauraampi kuin koskaan, on valtavan monella ilmeisiä vaikeuksia taloudenhoidossa ja 400 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä. Erityisen paljon vaikeuksia on nuorten ja nuorten aikuisten joukossa. Ongelmien taustalta löytyy usein pikavippikierre ja ongelmat kasautuvat etenkin matalasti koulutetuille. On korkea aika ottaa asia vakavasti ja puuttua siihen!”, Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi vaatii.

Keskustelu talousosaamisen kasvattamisesta on tärkeää, sillä riittävä käsitys oman henkilökohtaisen talouden kantokyvystä helpottaa huomattavasti arjessa. Lisäksi tarvitaan järjestelmätason muutoksia, etenkin velkaantuneiden nuorten kohdalla. Erityisen vaikeassa asemassa on ammattia vailla oleva nuori, joka on kaiken lisäksi velkaantunut. Velkaantuneiden nuorten ongelmiin pitää etsiä ratkaisuja kokonaisvaltaisesti yksittäisten lainsäädäntöön tehtyjen paikkauskeinojen sijaan. Tähän kokonaistarkasteluun pitää kytkeä ajatus siitä, että opiskelu maksuohjelman aikana tulee rinnastaa ammattia vailla olevan nuoren kohdalla työssäkäyntiin.

“Velkakierteessä painivan nuoren kohdalla kynnys avunsaantiin pitää tehdä mahdollisimman matalaksi. Ammattiin opiskelemisen on oltava mahdollista maksuohjelman aikana ja velkajärjestelyyn pitää päästä silloin, kun sille on tarvetta. Jos nuori haluaa saada taloustilanteensa kuntoon, mutta ei saa siihen tukea, seuraa karvas pettymys ja entisestään syventyvä velkakierre. Suomella ei ole varaa siihen, että ihmiset syrjäytetään yhteiskunnasta”, Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi päättää.

Lisätiedot:

Mikkel Näkkäläjärvi
Demarinuorten puheenjohtaja 
+358400765002
mikkel.nakkalajarvi@demarinuoret.fi

Lue puoluekokousaloite kokonaisuudessaan täältä