EU:n tulevaisuuden työpaikat ja sivistys ovat suoraan sidoksissa osaamiseen. Nuorten kouluttaminen toimimaan globaalissa ja monikulttuurisessa ympäristössä on avainasemassa, jos haluamme pitää yllä Euroopan kilpailukykyä. Onkin myönteistä, että tämän tärkeys on tunnistettu myös Euroopan Unionissa. Euroopan parlamentista on esitetty Erasmus+-ohjelman rahoituksen kaksinkertaistamista. Se olisi erinomainen uutinen, sillä se mahdollistaisi yhä useampien opiskelijoiden pääsyn ohjelmaan.

Suomessa opiskelijavaihdon määrä on laskenut koronapandemian seurauksena. Siksi on tärkeää, että tulevalla parlamenttikaudella pyritään palauttamaan vaihdon määrät ainakin pandemiaa edeltävälle tasolle. Tämän saavuttamiseksi on välttämätöntä lisätä tietoisuutta vaihdon hyödyistä ja tehostaa korkeakoulujen välistä yhteistyötä. Yksi suurimmista haasteista on opiskelijoiden epävarmuus siitä, miten vaihto-opinnot hyväksytään osaksi heidän tutkintoaan. Jos vaihto-opintojen hyväksyminen voitaisiin toteuttaa mahdollisimman vähäisellä byrokratialla, se madaltaisi kynnystä lähteä vaihtoon. Toinen merkittävä haaste on opiskelijoiden taloudellinen toimeentulo vaihdon aikana. EUROSTUDENT-tutkimusdata osoittaa, että taloudellinen tuki ulkomaanjakson aikana on opiskelijoille erittäin tärkeää. Tukien hakuprosessit on kehitettävä selkeämmiksi ja niistä on viestittävä nykyistä laajemmin.

Lisäksi on tärkeää laajentaa kansainvälistymisjaksojen kohderyhmiä niin, että ne kattavat entistä paremmin aikuisopiskelijat, perheelliset sekä muut tähän mennessä aliedustetut ryhmät. Vaihto-ohjelmat tulee suunnitella siten, että ne ottavat huomioon erilaiset elämäntilanteet ja tarpeet. Näin varmistetaan, että kaikilla on mahdollisuus hyödyntää kansainvälistymisen tarjoamia mahdollisuuksia.

Kansallista ja kansainvälistä keskustelua opiskelijaliikkuvuuden lisäämisestä tulee lisätä. Tähän keskusteluun tulee kutsua mukaan opiskelijat korkeakoulut, alan toimijat sekä päättäjät. Avoin keskustelu, jossa jaetaan parhaita käytäntöjä ja kehitetään uusia toimintamalleja, auttaa varmistamaan, että Erasmus+ pysyy kiinnostavana opiskelijoille ja vastaa jatkuvasti muuttuvan maailman tarpeisiin.

Erasmus+ on ollut ja on edelleen Euroopan unionin yksi merkittävimmistä menestystarinoista. Erasmus+ -ohjelman on oltava myös tulevan EU-parlamenttikauden keskiössä. Rahallisen tuen lisäksi on korostettava opiskelijavaihtojen hyötyjä niin opintojen kuin tulevan työuran kannalta. Kun jokainen opiskelija näkee vaihdon arvon ja mahdollisuuden, Erasmus+ voi todella täyttää potentiaalinsa globaalien osaajien kouluttajana.

 

Konsta Kouzmitchev
Akavan koulutuspolitiikan ja yliopisto- sekä tiedepolitiikan johtava asiantuntija