Liput laskevat puolitankoon ja suru on käsin kosketeltavissa. Tänään Eurooppaa on jälleen ravistellut hirveä terrori-isku. Vain muutama kuukausi Ranskassa tapahtuneesta surullisesta tragediasta, tänään Brysselissä metro- ja lentoasemalla iskut ovat jo vaatineet useita kuolon uhreja ja satoja loukkaantuneita. Uhrit ja heidän läheisensä ovat ajatuksissamme. Turvallisuustasoja on iskujen jälkeen nostettu ympäri Eurooppaa. Pelko sekä viha nousi jälleen monen huulille. Sosiaalisessa mediassa leviää tällä hetkellä asian tiimoilta kaikkea suruvalitteluista – vihapuheeseen.
On järkyttävää seurata, miten terroriteko ja ihmisten kuolema voi aiheuttaa joissakin ryhmittymissä suoranaista hilpeyttä. Kuolemalla hekumoidaan ja sitä toivotaan jopa kanssaeläjille. Kyseisen puheen lähteenä monesti ovat huonot elinolot, sosiaalinen tilanne, tuntemattoman pelko, ennakkoluulot ja niistä aiheutuva viha. Jos leikkaamme yhteiskunnan hyvinvoinnista, viha ja pelko saavat lisää elintilaa, joka kasvattaa yhteiskunnan sisäistä problematiikkaa sekä luo kaaosta. Tarttumalla ongelmiin, jotka ovat globaaleja sekä edistämällä ihmisten hyvinvointia, voimme ehkäistä terrorismia. Sillä jos annamme vihan ja pelon voittaa, annamme terroristeille juuri sen, mitä he haluavat.
Iskujen on nimenomaan tarkoitus lisätä vihaa sekä pelkoa ihmisten keskuuteen. Iskuilla ei ole mitään tekemistä oikeudentajun tai sen kanssa, että ihmiset eivät välitä. Iskuilla halutaan saada ihmiset epäuskoon ja kaaoksen valtaan. On siis terrorismin voitto, kun ihmiset pelkäävät. Tämän vuoksi me emme saa piiloutua tai vierastaa ihmisiä.
Meidän on jatkettava rohkeasti taistelua vihapuhetta vastaan, sillä vihan lähteenä yleensä on pelko. Terroristiset teot on tuomittava ja on väärin ”herkutella” ajatuksilla iskuista, jossa mahdollisimman moni suvaitsevainen ihminen voisi kuolla. On moraalitonta käyttää näitä surullisia tapahtumia oman suvaitsemattomuuden keppihevosena. Pelkoa tai vihaa ei saa savustettua ulos sillä, että rajat sulkeutuisivat ja ihmiset eivät pääsisi liikkumaan. Kyseisellä teolla tilanne vain pahentuisi ja ihmisten ahdistuneisuus sekä turvattomuus kasvaisi.
Näiden hirveiden tapahtumienkin valossa siis olisi tärkeää muistaa, ettei anna valtaa omille ennakkoluuloille ja peloille. Meidän tulee pyrkiä omilla teoillamme kohti maailmanlaajuista rauhaa. Rajan yli pakenevia ihmisiä tulee kohdella inhimillisesti sekä heidän kotouttamiseensa tulee panostaa. Jos jo alusta alkaen syrjäytämme heidät ulos yhteiskunnasta, riski äärijärjestöihin liittymiseen kasvaa huomattavasti.
”Let us pick up our books and pens, I said. They are our most powerful weapons. One child, one teacher, one book and one pen can change the world ” – Malala Yousafzai
Berhan Ahmadi, Lounais-Suomen Demarinuorten puheenjohtaja
Noora Kinnunen, Lounais-Suomen Demarinuorten varapuheenjohtaja