Hallitus tekee parhaillaan lisäsäästöjä, koska ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan suunniteltu 200 miljoonan euron leikkaus jouduttiin siirtämään eteenpäin vuodella yhteiskuntasopimusneuvottelujen takia.

Säästölistalle päätyvät muun muassa hammaslääkärikorvaukset ja yksityisten lääkäripalvelujen kela-korvaus, minkä lisäksi haetaan lisätuloja muun muassa korottamalla rikesakko 345 euroon. Leikkauksista ei ole tehty vaikutusarviota, ja julkisen terveydenhuollon pelätäänkin ruuhkautuvan kelakorvauksen leikkaamisen vuoksi, sillä tilanteeseen ei olla millään lailla varauduttu. 345 euron rikesakko myös toteutuessaan käytännössä suoraan syöksisi sosiaaliturvan varassa elävän maksukyvyttömyyteen ja todennäköiseen luottotietojen menetykseen, mikä asettaa korotuksella saatavat lisätulot kyseenalaisiksi.

Näiden ilman vaikutusarviota tehtävien toimien sijaan sama summa voitaisiin kuitenkin helposti saada panemalla lapsilisät veronalaisiksi.  Samalla voitaisiin korottaa lapsilisiä siten, että lapsilisiin kaavaillut leikkaukset eivät pienentäisi ainakaan kaikkein pienituloisimpien lapsilisiä.

Vaaditut 200 miljoonaa voitaisiin toki myös saada jo pelkästään ylisuurista elinkeinotuista leikkaamalla. Näyttää kuitenkin siltä, että suurituloisten tulonsiirrot ja suuryritysten ja maatalouden tuet ovat harkinnan ulkopuolella säästöjä tehtäessä.

Lassi Jääskeläinen

Uudenmaan Demarinuorten hallituksen jäsen