Politiikka on maraton-laji, jossa nopeat pikavoitot eivät kanna pitkälle. Kuntavaalit ovat tästä hyvä esimerkki, sillä voitto tulee lunastaa yli 300 kunnassa erikseen. Vaikka SDP:n kannatus näyttää juuri nyt hyvältä, on varsinaiseen vaalipäivään aikaa yhä pari kuukautta. Yhtäkään ääntä ole vielä annettu.

Oikeudenmukaisemman maailman rakentaminen on paitsi helpompaa, myös rutkasti hauskempaa isommalla joukolla. Nuoria demariehdokkaita on ympäri Suomea jo hurja määrä, mutta monissa kunnissa listoilla on edelleen tilaa. Siksi kysymmekin, lähtisitkö juuri sinä, mukaan tekemään nuorten esiinmarssia 13.6.2021?

20 enemmän kuin hyvää syytä lähteä ehdolle:

 1. Kuntavaaliehdokkaan ei tarvitse tietää valmiiksi kaikesta kaikkea. Halu kehittyä, innostus oppia ja halu vaikuttaa ovat tärkeimpiä ominaisuuksia.
 2. Politiikka on parhaimmillaan kun mukana on mahdollisimman paljon erilaisia, -ikäisiä ja -taustaisia ihmisiä.
 3. Freesit yli 50-vuotiaat lähtevät joka tapauksessa ehdolle – mikset siis sinäkin?
 4. Omaa osaamista tupataan usein aliarvioimaan – olisit siis varmasti pätevämpi kuntapoliitikko kuin itse uskotkaan!
 5. Ei ole lainkaan samantekevää keitä puolueiden listoilla on ehdolla. Jokainen ehdokkuudesta kieltäytyminen tarkoittaa, että vapaat paikat menevät muille.
 6. Yksin ei tarvitse jäädä vaalityössä, mutta ei myöskään sen jälkeen. Esimerkiksi Demarinuorten nuorten valtuutettujen verkosto pysyy aina tukena.
 7. Valtuustossa pääsee tutustumaan niin eri- kuin samanmielisiinkin ihmisiin, jotka ainakin innostuvat samoista asioista kuin sinäkin.
 8. Kampanjointi voi olla yllättävän edullista (erityisesti someaikana), jos jaksaa selvittää kaikki mahdolliset kuntavaalien Niksi-Pirkat
 9. …tai kallista, jos haluat kampanjoimalla ilmaista itseäsi koko rahan edestä.
 10. Vaikka vaalitulos ei riittäisi varsinaisen valtuutetun paikalle, avautuu ehdolla olleille usein rutkasti muita vaikuttamisen paikkoja esim. lautakunnissa.
 11. Katso Youtubesta Olipa kerran raitiovaunu. Kyllä sinua vekkulimpiakin on valtuustoihin valittu.
 12. On paljon huonompiakin tapoja käyttää arki-illat kuin kokouksissa.
 13. Pääset haastamaan itsesi joka päivä uudelleen.
 14. Opit hahmottamaan kuntien toimintaa, tekemään politiikkaa ja ratkomaan vaikeitakin kysymyksiä yhdessä muiden skarppien vaikuttajien kanssa..
 15. Kukaan muu ei voi edustaa nuoria, opiskelijoita, sosialidemokraattisia arvoja tai esimerkiksi vähemmistöryhmiä sen paremmin kuin me/he itse.
 16. Kun jokin asia onnistuu ja menee maaliin, saa uutta energiaa jatkaa ja voi olla itsestään enemmän kuin ylpeä!
 17. Kuntatasolla tehdään usein päätöksiä hyvin konkreettisista, lähellä jokaisen arkea olevista asioista: missä koulut sijaitsevat, onko alueella kirjastoa, millaisia ulkoliikuntapaikkoja on tai tarjotaanko nuorille maksutonta ehkäisyä?
 18. Politiikka on päätöksenteon lisäksi mm. neuvottelua, asioihin paneutumista, yhteistyötä, ongelmanratkaisua ja argumentointia. Näistä taidoista on hyötyä myös muussa toiminnassa.
 19. Kuinka voisit tietää onko kuntapolitiikka sinulle jos et koskaan kokeile?
 20. Kokouseväät. <3

Kiinnostaisiko sinua lähteä mukaan kuntavaaleihin ehdokkaaksi? Hienoa, sillä pääset ilmoittautumaan SDP:n ehdokkaaksi täällä: https://sdp.fi/fi/kuntavaaliehdokkaaksi/

Lisätiedot:

Pinja Perholehto
Demarinuorten puheenjohtaja
pinja.perholehto@demarinuoret.fi
p. 040 0596 521

Demarinuoret kuntavaaleissa 2021