Noin viikon uutisissa todettiin aikoinaan kuntapolitiikan olevan politiikan pitkät kalsarit. Se tuttu ja turvallinen, mutta ehkä välillä jopa vähän nololta tuntuva asia. Eikä sinänsä ihme, sillä uutisointi kuntapolitiikasta keskittyy harvemmin kuntien saavutuksiin ja sen merkitykseen ihmisen arjen osalta. Otsikoihin päätyvät ennemmin erinäiset sotkut henkilöstöpolitiikasta tai päättäjien väliset riidat.

Myös maraton kokoukset, joissa vastustetaan ratikkaa tai jopa niin pientä asiaa kuin koululle tilattavia penkkejä paistattelevat parrasvaloissa. Kuntapolitiikka ei kuitenkaan ole kabinettikähmintää tai sulle-mulle -politiikkaa. Kunnissa ei myöskään yleisesti ole olemassa hallitus-oppositio -asetelmaa, vaan suurin osa ryhmistä on edustettuna kuntien hallituksessa. Kuntapolitiikka onkin ensisijaisesti meidän kaikkien yhteisistä asioista päättämistä ja kompromissien tekemistä. 

Yhteisiä asioista päättämisen saralla keskeisintä kunnissa on hyvinvoinnin jakaminen. Kunnat päättävät koulutuksesta, arjen ilmastotoimista ja vielä toistaiseksi esimerkiksi kouluterveydenhoitajien riittävyydestä. Kunnan päätöksenteko onkin suoraan lähellä kuntalaista ja asiat ovat monesti helposti saavutettavia ja paikallisia asioita. Kuka olisikaan parempi kertomaan miten paikallisella tasolla tulee tehdä päätöksiä, kuin juuri sinä!

Kuka sitten olisi sinulle sopiva ehdokas ei välttämättä ole yksinkertainen kysymys. Ehdokasvalintaa kannattaa punnita monelta kannalta. Vaalikoneita, ehdokkaan someprofiileja ja lehtikirjoituksia kannattaa käydä tarkasti lävitse. Myöskin ehdokkaisiin itseensä saa rohkeasti olla yhteydessä ja moni vain ilahtuu yhteydenotosta. Kun näitä apuvälineitä ja keskusteluita peilaa omiin arvoihinsa on äänestyspäätöksen tekeminen helpompaa. Kuitenkin vain lopulta sinä itse voit tehdä valinnan kuka on ehdokkaasi.

Näiden seikkojen vuoksi äänestäminen kannattaa aina. Ja mikä parasta, äänestämällä suoritat kansalaisvelvollisuuksiasi ja toimit osallisuuden ja demokratian supersankarina!

Lisätiedot:

Sami Salminen
Demarinuorten liittohallituksen jäsen
saminsalama@gmail.com


Blogi on osa Demarinuorten kuntavaaliteemojen esittelyä. Lisää meidän teemoista ja kuntavaaliohjelmasta löydät kokonaisuudessaan täältä: https://demarinuoret.fi/kuntavaalit2021/