En ensin oikein ymmärtänyt mistä oli kyse kun islantilainen ystäväni Sigrun lähetti viestiä Facebookissa: ”Maria, tulisitko pitämään feminististä koulutusta ensi kuussa 31.10-2.11. Young European Socialists:in (YES:in) Feminist Networkille?” En oikeastaan tiennyt mitä olin tekemässä, mutta vastasin heti myöntävästi. Peruin saman tien kaikki kyseisen viikonlopun menoni ja hehkutin mysteerimatkaani äidille. Aikaa seminaariin oli 4 viikkoa, joista kahtena ensimmäisenä en edes tajunnut ketä olin menossa kouluttamaan ja miten. Feminismi oli kyllä hyvin tuttu aihe, ottaen huomioon kuinka monta tuntia elämästi olen kuluttanut aiheesta väittelemiseen. Kaksi viikkoa ennen sain lentoliput ja viikonlopun suurpiirteisen aikataulun.

Viikkoa ennen olin puhunut kahdesti kouluttajaparini Aldon kanssa Skypessä. Silloin tajusin myös että osallistujat olivat YESin aktiiveja Demarinuorten eri sisarjärjestöistä ympäri Eurooppaa, jotka olivat kukin maksaneet osallistumisestaan koulutukseen. Paineet kasvoivat. Neljä päivää ennen saimme lyötyä lukkoon koulutuksen aikataulun – kaksi päivää, yhteensä 16 tuntia, täynnä feminististä analyysia. Mitä historia on opettanut meille? Miten feminismi liittyy sosialismiin? Voiko olla sosialismia ilman feminismiä? Entä mikä on miesten rooli feminismissä? Miten eri järjestöt hoitavat tasa-arvoasioita?

Vielä tuntia ennen kentälle lähtöä väkersin viimeistä powerpointia koneelleni samalla kun heitin vaatteitani matkalaukkuun. Takki päällä tallensin esitelmän google driveen, pistin koneen kiinni ja juoksin bussiin. En suosittele tätä menetelmää kenellekään.

Viikonloppu meni siivillä, vaikka nukuttiinkin 3 tuntia yössä. Herätys oli joka aamu klo 07:00 ja ohjelma alkoi klo 09:00. Noh, ainakin tarkoituksena oli aloittaa klo 09:00, mutta olimme aina vähintään tunnin-pari myöhässä aikataulusta, YESin perinteitä kunnioittaen. Koulutusryhmiä oli kolme: feminismi, lgbtq (seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt) ja intersectionality, jossa käsiteltiin eri ihmisryhmien sortoa yleisesti ja yhdistäviä tekijöitä. Jokaisessa ryhmässä oli noin 10 ihmistä, joille kouluttajat asettivat eri tehtäviä. Kouluttajien tehtävä oli monitoroida ja ohjata keskusteluja, jotta kaikki jaksoivat ja uskalsivat osallistua. Keskustelut olivat kiivaita, mutta kunnioittavia.

Koulutustyökaluina oli mm. ajatuskartat, näytteleminen, väittelyharjoitus, poliittinen barometri, tekstianalyysi, piirtäminen … Lista oli pitkä ja kattava. Feministisessä koulutuksessa oli laaja kirjo täysin erilaisia aktiiveja; jotkut eivät olleet koskaan aikaisemmin edes keskustelleet feminismistä omassa järjestössään. Jotkut taas olivat käyneet kymmenissä koulutuksissa. Loppujen lopuksi saimme vain positiivista palautetta, etenkin siitä kuinka hyvin ryhmä tuli toimeen ja kuinka voimaannuttavia keskustelut olivat. Saimme kaikki taas elinikäisiä ystäviä. Haastava, mutta palkitseva viikonloppu siis!

Haluaisitko sinäkin vaikuttaa kansainvälisesti ja päästä matkustamaan? Oman kokemukseni perusteella tähän voi vaikuttaa seuravilla tavoilla:

1. Seuraa ja osallistu Demarinuorten kv-jaoston toimintaan. Kokoukset ovat avoimia jäsenillemme.

2. Osallistu kansainvälisiin tapahtumiin, kuten esimerkiksi kattojärjestöjemme YESin ja IUSYn kesäleireille. Demarinuoret korvaavat ison osan matka- ja osallistumiskuluista, jotta kaikilla olisi mahdollista osallistua. Myös opiskelijajärjestömme SONK osallistuu leireille!

3. Verkostoidu, verkostoidu, verkostoidu. Käytä tilaisuuksia hyväksesi ja tutustu mahdollisimman moneen ihmiseen. Saat paljon uusia ystäviä ympäri maailmaa, etkä ikinä tiedä mitä mahdollisuuksia nuo ystävyydet poikivat – vaikka viikonlopun Islannissa.

Jäitkö kaipaamaan lisäinfoa? Jos mieleesi nousi kysymyksiä, voit ottaa yhteyttä allekirjoittaneeseen, sekä kv-jaoston puheenjohtajaan Mikkel Näkkäläjärveen tai sihteeriin Elisa Selinummeen!

Maria Feodorow
Liittohallituksen 2. varajäsen
Tasa-arvotyöryhmän puheenjohtaja
mariafeodorow@hotmail.com
@mcfeodor