Suomen mahdollinen Nato-jäsenyys herättää voimakkaita mielipiteitä sekä puolesta että vastaan. Hyvä niin — kysymyksessä onkin perustavaa laatua oleva linjavalinta, eikä sellaista pidä tehdä kevein perustein.

Keskustelu asian ympärillä päättyy yleensä toteamukseen, että nyt ei ole oikea aika keskustella. Kysymys herääkin, että koska se oikea aika on? Olit sitten liittymisen kannattaja tai vastustaja, niin etkö haluaisi saattaa vellovan keskustelun päätökseen?

Kansanäänestys sotilasliitto Naton jäsenyydestä laadukkaan selvityksen jälkeen on ainoa realistinen tapa päättää keskustelu sotilaallisesta liittoutumattomuudesta, ja saattaa se järkevään päätökseen. Tämän pitäisi sopia kaikille puolueille, niin liittymistä vastustaville kuin sitä haluaville. Esimerkiksi vuosi 2019 olisi hyvä takaraja äänestyksen järjestämiseksi. Vuoden 2019 eduskuntavaalien jälkeen muodostettava hallitus voi sitten välittömästi toimia kansan tahdon mukaisesti.

Jos lopputulos puoltaisi jäsenyyttä sotilasliitossa, olisi uudella hallituksella heti mahdollisuus ryhtyä valmistelemaan hakemusta sotilasliiton jäseneksi. Kielteinen kanta puolestaan selkeyttäisi nykylinjaa, koska Nato-jäsenyys olisi suljettu Suomen turvallisuusratkaisujen ulkopuolelle, ja puolustusta kehitettäisiin kansallisista lähtökohdista käsin. Tämä edelleen mahdollistaisi kumppanuuden ja puolustusyhteistyön muiden tahojen kanssa. Paikkamme kansainvälisessä yhteisössä olisi välittömästi äänestyksen jälkeen selkeämpi.

Turvallisuuspoliittiset ratkaisut kuuluvat Suomen omaan päätöksentekovaltaan. Suhtautumistamme sotilaalliseen liittoutumiseen eivät määrittele Ruotsi, Venäjä tai edes Euroopan unioni. Ylin päätöksentekovalta ratkaisuissa on edelleen perustuslain hengessä Suomen kansalla. Miksemme siis antaisi kansan päättää?

Joona Räsänen
Demarinuorten puheenjohtaja

Kirjoitus julkaistu Kouvolan Sanomissa 3.1.2015