Espanja loi vuosituhannen alussa lainsäädäntöä joka teki maasta naisten- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien osalta monella tapaa edelläkävijän. Zapateron johtaman sosialistihallituksen tavoite oli tuoda katolinen maa nykyaikaan. Luotiin lainsäädäntöä, joka otti huomioon naisten oikeudet ja tarpeet. Abortista tuli laillinen, terveydenhoito ja tukitoimet mahdollistivat nuorillekin naisille aidon valinnan mahdollisuuden.

Tasa-arvoinen avioliittolaki tuli voimaan kolmantena maana maailmassa, taaten kaikille Espanjan kansalaisille ja pysyvästi maassa asuville yhtäläiset oikeudet lain edessä. Molemmille muutoksille haettiin laaja yhteiskunnallinen ja parlamentaarinen kannatus. Muutoksia ei pyritty tekemään yön yli, tai heti peruttaviksi.

Syksyllä 2011 talouskriisin keskellä oikeistolainen Partido Popular (PP) voitti vaalit. Puolue vastustaa sekä oikeutta aborttiin, että seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ja aloitti hyökkäyksen molempia kohti välittömästi. PP pyrki kaatamaan tasa-arvoisen avioliittolain, mutta Espanjan korkein oikeus totesi lain olevan perustuslain mukainen ja hallitus joutui peräytymään aikeistaan vuoden 2012 lopussa.

Nyt on vuorossa naisten oikeuksien rajoittaminen. Espanjan hallitus esittää hyväksyttäväksi lakia, joka tekisi abortista laittoman lähes aina. Ainoastaan raiskauksen seurauksena alkanut, tai äidille hengenvaarallinen raskaus voitaisiin keskeyttää. Tämä palauttaisi maan naisten oikeuksien osalta keskiajalle ja pakottaisi naiset laittomien katuklinikoiden asiakkaiksi, tai hakeutumaan hoitoon ulkomaille. Se pakottaisi naiset äideiksi tahtomattaan. Uusi laki tekisi laittomaksi kaikille sen, mikä on nyt synti joillekin.

Viime vuosina Euroopassa on hyökätty ihmisoikeuksia vastaan monin eri tavoin. On sitten kyse Unkarin vähemmistöjä ja demokratiaa halveksuvasta perustuslaista, Kreikan väkivaltaisista hyökkäyksistä vähemmistöjä ja maahanmuuttajia kohtaan, tai Espanjan suunnitellusta laista, on selvää, että talouden taantuma nostaa esiin konservatiivisia arvoja.

Taantuma tai ei, emme voi hyväksyä ihmisoikeuksien vastaisia toimia riippumatta siitä missä ne tehdään. Young European Socialists kampanjoi aktiivisesti yhdessä espanjalaisen jäsenjärjestömme JSE:n kanssa naisten oikeuksien puolesta. Toivonkin, että mahdollisimman moni muukin ottaisi kantaa kaikkien eurooppalaisten naisten ja tyttöjen puolesta, vaikkapa allekirjoittamalla JSE:n vetoomuksen (http://www.jse.org/ficheros/yodecido//index/eng/).

Ihmisoikeuksia ei koskaan voi pitää itsestään selvyyksinä, vaan niiden puolesta on taisteltava, jopa silloin kun ne on jo saavutettu. Hiljaisuuden seuraus voi äkkiä olla myös omien oikeuksien menetys. Uskonnolliset ja muut kiihkoilijat huutavat kuitenkin aina lujempaa.

Kaisa Penny
Puheenjohtaja
Young European Socialists