Olen Anniina Kumpula, kemiläinen demarinuorten aktiivi ja tuleva varavaltuutettu. Minulla oli upea mahdollisuus osallistua Kalevi Sorsa -säätiön, Demarinuorten ja Sosialidemokraattiset Opiskelijat SONK:in järjestämään kesäkouluun ekologisesti kestävästä tulevaisuudesta 18.-20.6.2021. Koulu järjestettiin hybridinä eli meitä osallistujia oli Tampereella, Turussa ja Helsingissä ja olimme etänä yhteyksissä kaupunkien välillä.

Vieraina kesäkoulussa oli asiantuntevia tutkijoita ja asiantuntijoita, eri järjestöjen edustajia sekä kesäkoulun paneelissa politiikan edustajia SDP:stä, Vihreistä, Keskustasta ja Kokoomuksesta (Perussuomalaisten edustaja ei päässyt osallistumaan). Vierailijoina olivat muun muassa Hannele Korhonen Ilmatieteen laitokselta, Oras Tynkkynen Sitrasta, Hanna Salo Suomen Ympäristökeskukselta (SYKE), Ilari Sääksjärvi Turun yliopistolta ja Tere Vaden BIOS-tutkimusyksiköstä. Järjestöistä Luonto-Liitto, Greenpeace ja Animalia esittelivät toimintaansa. Valitettavasti Elokapina ei päässyt osallistumaan.

Viikonlopun teema painottui ekologiseen kestävyyteen, ilmastokriisiin, luontokatoon ja talouden sekä ekologisuuden yhteensovittamiseen. Voiko talous mennä enää luonnon edelle, kun ilmastokriisin aiheuttamat tuhot ovat väistämättömät etenkin ilman tarvittavia toimia?

Emme puhuneet pelkästään siitä, mikä on huonosti vaan niistä keinoista ja mahdollisuuksista sekä toivosta. Vielä on toivoa. Määrätietoisuutta kaivataan kaikilta: päättäjiltä, kansalaisilta, tutkijoilta, journalisteilta jne. Asiasta täytyy puhua, koska väisteleminen ei enää auta. Yhteinen ajatus kesäkoulussa vallitsi siitä, että vastuun vierittäminen tai pakoilu ei enää käy.

Suomessa avainasemassa on esim. turpeenpolton lopettaminen, uusiutuvan energian käyttöönoton lisääminen, uusiutuvien tukeminen fossiilisten sijaan (rahoitus, EU), kaivoslain uudistaminen, hiilinielujen ja -varastojen kasvattaminen, metsänomistajien kannustaminen jatkuvan kasvatuksen käyttöön sekä ihmisten ja päättäjien kannustaminen luonnonsuojeluun yhteiskunnallisesti.

Luin kotimatkalla junassa Kalevi Sorsa -säätiöltä saamani Ympäristökäsikirjan kuntapäättäjille – ja kaikille muille (toim. Samuli Sinisalo). Kirja jollain tapaa tiivisti myös tämän koko kesäkoulun ajatuksen – toivoa on, toimia tarvitaan nyt. Keinot on kyllä olemassa! Suosittelen kaikkia lukemaan kirjan, sillä siinä oli todella selkeästi ja tavallisella kansankielellä, jota itsekin ymmärrän, selitetty, mitä kestävä kehitys tarkoittaa, miten se näkyy (etenkin) Suomessa ja mitä toimia tavalliset kuntapäättäjät tai kuntalaiset voivat tehdä sekä samalla jopa saada tuloja investoinneista.

Perimmäinen kysymys on: Miltä me haluamme, että oma kuntamme, Suomi tai maailma näyttää jatkossa? Miten turvaamme ympäristön elinkelpoisuuden nykyisille sekä tuleville sukupolville?

Kiitos kaikille kesäkouluun osallistuneille, järjestäjille, vierailijoille sekä koulutuksen järjestäneille tahoille!

Anniina Kumpula
Pohjois-Suomen Demarinuorten jäsen
Varavaltuutettu
Kemi