Hallitus on ilmoittanut vapauttavansa kaupan aukioloaikoja sääntelyn purkamiseksi. Tämän normien purkamisen toteutuessa yrittäjät saisivat itse päättää aukioloajoistaan ilman rajoitteita. Lausuntokierrokselle lähteneessä esitysluonnoksessa laki vähittäiskaupan sekä parturi- ja kampaamoliikkeiden aukioloajoista, eli nk. liikeaikalaki, kumottaisiin. Tätä päätöstä tehdessä onkin mietittävä tarkoin sen vaikutuksia sekä yrittäjien, työntekijöiden kuin asiakkaidenkin kannalta.

Kun vuonna 2009 tehtiin samanlainen kaupan aukioloaikoja koskeva muutos, sitä perusteltiin työn lisääntymisellä. Vuonna 2015 sitä perustellaan verkkokauppamyynnin lisääntymisellä. Vuonna 2009 tullut muutos tosiasiassa kuitenkin lisäsi kaupan alalla osa-aikaisuuden määrää. Jää nähtäväksi käykö nyt samalla tavalla kuin vuonna 2009. Faktahan on kuitenkin se, että kaupan alan osa-aikaisten työntekijöiden palkalla eletään kädestä suuhun. Ennemminkin olisi pyrittävä lisäämään kokoaikaista työtä.

Jos aukioloja vapautetaan entisestään, on huomioitava sen vaikutus julkisten palveluiden järjestämiseen esimerkiksi lasten päivähoitoon ja julkisen liikenteen toimivuuteen liittyvissä kysymyksissä. Nykyäänkin esimerkiksi Turun kokoisessa kaupungissa on melko haasteellista arkisin matkustaa toiselta puolelta kaupunkia toiselle puolelle kaupunkia työvuoron loppuessa hieman ennen puoltayötä. Samanaikaisesti vuorotyön lisääntyminen saattaa olla yksilöille ja perheille elämäntilanteesta riippuen haastavaa, erityisesti jos kummatkin vanhemmat tekevät vuorotyötä. On myös todistettu, että vuorotyö rasittaa ihmistä enemmän kuin pelkkä päivätyö.

Työntekijöille aiheutuvien muutoksien lisäksi avoimeksi kysymykseksi jää myös, että vievätkö isot marketit laajemmilla aukioloajoillaan asiakkaat pois pienempien marketkauppiaiden kukkaroilta. Toisaalta liikeaikalain muutokset voivat olla asiakkaalle mieluisia oman kuluttamisen kannalta. Mahdollisuus kuluttaa enemmän on varmasti hyvä asia kansantaloudelle, ei kuitenkaan maapallon kestävälle kehitykselle.

Liikeaikalain mahdollinen kumoutuminen on sekä haaste että mahdollisuus. Kuitenkin pelkään, että työntekijöiden ääni jää liian vähälle huomiolle mahdollisessa muutoksessa. Nykyäänkin monet kaupan kassamyyjät ovat jo rasittavan vuorotyönsä aikana postitätejä, siivoojia ja lottotätejä. Jos liikeaikalaki kumoutuu, yrittäjien ja työntekijöiden on yhdessä mietittävä aukiolojen järkevyyttä eikä työntekijöiden mielipiteitä voi lakaista maton alle tuosta vain.

Piia Noronen
Demarinuorten liittohallituksen jäsen
Pamilainen luottamusmies