Kevään aikana on useammassakin kunnassa nostettu esille nuorten mahdollisuus ilmaiseen ehkäisyyn. Keskustelu virisi kun media uutisoi Rauman laskeneista raskaudenkeskeytys luvuista nuorille naisille suunnatun ilmaisen ehkäisyn myötä. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään uusi tieto, sillä Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos THL:n seksuaali- ja lisääntymisterveyden toimintaohjelma suositti ilmaista ehkäisyä jo vuonna 2007, kuitenkin vain pieni osa kunnista tarttui toimeen.

Raumalla ilmaista ehkäisyä on tarjottu alle 20-vuotiaille nuorille jo muutaman vuoden ajan. Pääasiassa ehkäisypillereillä hoidettu ehkäisy on säästänyt kaupungille laskelmien mukaan jopa 100 000 euroa vuodessa, kun nuorten naisten aborttien määrä on lähes puolittunut. E-pillereiden lisäksi nuorille annetaan Raumalla kondomeja tarvittaessa, ei kuitenkaan säännölliseen käyttöön. Tämä on muutamassa vuodessa mm. vähentänyt klamydiatartuntojen määrää kolmanneksella.

Myös Forssan seudulla on saatu hyviä kokemuksia ilmaisen ehkäisyn tarjoamisesta. Vaihtoehtoina on pillereiden lisäksi kierukka, rengas ja kapseli. Tarkempia laskelmia Forssan taloudellisista säästöistä ei ole, mutta alueelta muistutetaan raskaudenkeskeytyksen henkisestä painosta ja todetaan jokaisen vältetyn abortin olevan säästöä talouden lisäksi myös henkisesti.

Ehkäisyn hankkiminen voi olla nuorelle raskasta niin henkisesti kuin taloudellisestikin. Seksuaalinen aktiivisuus voi olla vaikea ottaa vanhempien kanssa esille ja rahan pyytäminen ehkäisyyn kynnyskysymys. Se, että ehkäisyä hakiessaan nuori saa tietoa ja tukea alan ammattilaisilta on tärkeää myös terveen seksuaalisen elämän tukemiseksi myöhemminkin.

Suurimmassa osissa kunnista puhutaan edelleen leikkauslistoista ja samalla kauniita sanoja ennaltaehkäisyn tärkeydestä. Ilmainen ehkäisy nuorille on yksi konkreettinen ennaltaehkäisykeino, jota ei pitäisi yhdenkään kunnan jättää käyttämättä.

Sara Etola
Liittohallituksen jäsen