Luonnon monimuotoisuudesta, ilmastosta ja ympäristöstä puhutaan enemmän kuin koskaan. Muutos näkyy vahvasti myös vaatemarkkinoilla. Ketjujen omat vastuullisuusmerkit eivät kuitenkaan takaa ekologisuutta tai eettisyyttä – ne kertovat ainoastaan vaatteen olevan vähemmän haitallinen kuin ketjun muut vastaavat. 

“Vaateteollisuus on useille yrityksille raakaa bisnestä, jonka tavoitteena on myydä paljon, nopeasti ja halvalla. Tämä ei ole vastuullisuutta nähnytkään, eikä sitä tulisi saada sellaisena kaupata. Ihminen on käynyt kuussa, mutta emme silti kykene valvomaan vaatteiden vastuullisuutta. Kuluttajien tulisi voida luottaa reiluihin pelisääntöihin, joiden noudattamista valvotaan sanktioiden uhalla”, hämmästelee Demarinuorten puheenjohtaja Pinja Perholehto.

Viherpesun lisäksi vaateteollisuuteen kytkeytyy muitakin ongelmia: tuotantoketjujen heikko läpinäkyvyys, olematon työsuojelu ja elämiseen riittämätön palkka. Näiden epäkohtien lisäksi tekstiiliteollisuus on maailman toiseksi saastuttavin ala ja sen hiilijalanjälki on suurempi kuin kansainvälisen lento- ja laivaliikenteen yhteensä. 

“Pikamuoti on kapitalistisen kulutusyhteiskunnan keskeinen ongelma. Esimerkiksi vaatebrändi Zara suunnittelee myyntiin joka vuosi yli 10 000 uutta vaatetta. Tällaisen tehotuotannon ainoa tarkoitus on ylläpitää kestämätöntä materiaalista kasvua. Näin ei voi jatkua ja siksi vaadimme, että vastuuttomaan pikamuotiin puututaan lainsäädäntöteitse: yhdenkään yrityksen ei tule saada tuottaa uutta mallistoa parin viikon välein tai polttaa myymättömiä roskana!”, jyrähtää Perholehto.

Lisätiedot

Pinja Perholehto
Demarinuorten puheenjohtaja
pinja.perholehto@demarinuoret.fi
p. 040 0596 521