Demarinuoret haluaa, että kunnat alkavat hyödyntää ruokahävikkiruokansa. Esimerkiksi koulujen hävikkiruuan myyntiä kuntalaisille on kokeiltu monessa kunnassa hyvin tuloksin. Hävikkiruuan jakajina voivat olla myös järjestöt, jotka voivat jakaa ruoan hyvään tarkoitukseen kaupoista saatavan hävikin lisäksi. Hävikkiruoka ei kuulu roskiin.

– On järjetöntä heittää syömäkelpoista ruokaa roskiin. Tässä on kunnille näytön paikka, mutta myös mahdollisuus. Hävikkiruuan myynti pitää laajentaa kaikkiin kuntiin, ehdottaa Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi

Ruokahävikin määrä on Suomessa kokonaisuudessaan noin 335–460 miljoonaa kiloa vuodessa. Koko ravitsemusalan, mukaan luettuna ravitsemuspalvelut, kauppa, teollisuus ja kotitaloudet, tuottamasta ruuasta noin 10-15% menee hävikkiin. Pelkästään kotitalouksissa ruokaa heitetään roskiin 120-160 miljoonaa kiloa vuodessa.

– Nelihenkisen perheen ruokahävikki on keskimäärin sata kiloa vuodessa, joten jokainen meistä voi vaikuttaa ruokahävikkiin omalla toiminnallaan. Kuitenkin merkittävä osa ruokahävikistä syntyy julkisesti tuotetusta koulujen, päiväkotien ja sairaaloiden ruuasta. Ruokahävikin vähentäminen kunnissa on kestävää kehitystä parhaimmillaan, huomauttaa Näkkäläjärvi.

Ei ruokita roskista – laitetaan hävikkiruoka myyntiin kuntalaisille!

Lisätietoja:
Mikkel Näkkäläjärvi
Demarinuorten puheenjohtaja
p. 0400765002
mikkel.nakkalajarvi@demarinuoret.fi

Demarinuorten kuntavaalitavoitteet ovat kokonaisuudessaan luettavissa nettisivuilla.