Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kritisoi Twitterissä 28.1. ja Helsingin Sanomissa 7.2. kevään yhteishaussa vieraskielisille linjoille hakeutuvien opiskelijoiden määrää. Demarinuoret ja Demariopiskelijat tyrmäävät Purran kritiikin. Suomi tarvitsee opiskelu- ja työperäistä maahanmuuttoa sekä työllisyyden vahvistamiseen että hyvinvointivaltion ylläpitämiseen. OECD:n mukaan Suomen suhteellinen asema korkeakoulutettujen määrässä on vähentynyt suhteessa verrokkimaihin.

”Suomeen hakeneista vieraskielisistä opiskelijoista valtaosa on Euroopan ulkopuolelta ja maksaisi paikan vastaanotettuaan lukukausimaksuja. Se, että Purra ei päästäisi tänne edes opinnoistaan maksavia nuoria, tuntuu uskomattomalta. Meidän ajattelumme on aivan päinvastainen. Lukukausimaksut tulisikin poistaa myös EU- ja ETA-maiden ulkopuolisilta opiskelijoilta”, toteaa Demarinuorten puheenjohtaja Pinja Perholehto.

Marinin hallitus on vahvistanut pysyvästi vuosien 2020-2023 välillä yliopistojen perusrahoitusta 40 miljoonalla eurolla ja ammatikorkeakoulujen perusrahoitusta 20 miljoonalla eurolla.

Korkeakoulut päättävät itse opiskelijavalintojen kriteerit. Suomen korkeakoulupolitiikan pitää lisätä Suomen vetovoimaa, ei hankaloittaa Suomeen opiskelemaan hakeutumista”, komppaa Demariopiskelijoiden puheenjohtaja Mari van den Berg.

Työ- tai koulutusperusteisen oleskeluluvan saamista tulee nopeuttaa. Tällä hetkellä maahanmuuttoviraston aika-arvio hakemuksen käsittelyyn sen jättämisen jälkeen on yhdestä kolmeen kuukautta.

”Pysyvän työ- tai koulutusperusteisen oleskeluluvan saanti saisi kestää korkeintaan kuukauden. Kansainvälisille opiskelijoille on myönnettävä oleskelulupa työnteko-oikeudella koko tutkinnon ajaksi ja valmistumisen jälkeen automaattisesti työntekijän pysyvä oleskelulupa”, van den Berg jatkaa.

”Keskeistä on lisäksi parantaa tutkintojen kansainvälistä tunnustamista. On käsittämätöntä haaskausta, että kotimaassaan esimerkiksi lääkäriksi lukenut osaaja ei kelpaa täällä Suomessa välttämättä edes lähihoitajaksi. Päällekkäinen koulutus paitsi haaskaa osaamista ja koulutusjärjestelmän resursseja, tuottaa harmaita hiuksia yksilöille itselleen”, päättää Perholehto.

Pinja Perholehto
Demarinuorten puheenjohtaja

Maria van den Berg
Demariopiskelijoiden puheenjohtaja