Viimeisten vuosien aikana kansalaisaloitteet ovat tulleet monille tutuiksi, mutta kerrataan nyt vielä: oikeusministeriön ylläpitämän kansalaisaloite.fi -palvelun ideana on se, että voit itse tehdä aloitteita eduskunnan käsiteltäväksi. Jotta eduskunta käsittelee aloitteen, on sen saatava puolessa vuodessa 50 000 kannattajaa. Yhteensä suomalaiset ovat tehtailleet kansalaisaloitteita 462 kappaletta, joista yhdeksän on päätynyt eduskunnan käsiteltäväksi. Tehdyt aloitteet vaihtelevat maahanmuuttajien ulkonaliikkumiskiellosta naakan rauhoituksen lopettamiseen. Tällä hetkellä kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista on ainoa eduskunnan hyväksymä kansalaisaloite.

Oikeusministeriö ylläpitää myös kuntalaisaloite.fi -nimistä palvelua, joka kerää kuntalaisten tekemiä aloitteita. Aloitteen etenemiseen vaaditaan tavallisesti kaksi prosenttia kunnan äänioikeutetuista (Hyvinkäällä 747 henkilöä), paitsi aloite kunnallisesta kansanäänestyksestä vaatii viiden prosentin tuen (Hyvinkäällä 1867 henkilöä). Hyvinkäällä aloitteita on tehty seitsemän, joista viisi on lähetetty kuntaan. Teemat vaihtelevat ulkotreenitelineistä peruskoulujen kesälomien lyhentämiseen. Missä ne menevät, en tiedä. Valtuustoon saakka ne eivät ole päätyneet.

Vaikka verkkodemokratia on edistynyt, nettiäänestystä emme ole silti saaneet vielä aikaiseksi. Oikeusministeriön nettiäänestystyöryhmä luovutti loppuraporttinsa huhtikuussa 2015. Valitettavasti raportin anti jätti yhtä kylläiseksi kuin lasi vettä jäillä. Ilmeisimmin järjestelmää kokeillaan ensimmäisiä kertoja vuonna 2018 pidettävissä presidentinvaaleissa.  Suurin kysymys nettiäänestyksessä lienee se, miten varmistetaan, ettei annettuja ääniä pystytä manipuloimaan. Esimerkiksi Sveitsissä ja Virossa on toimivat nettiäänestysjärjestelmät, joista me voimme ottaa ihan hyvin mallia.

Entä huoli vaalisalaisuudesta? Vaikka vaalisalaisuus kuuluu oikeuksiimme, yksi hyvä konsti olla huolestumatta sen paljastumisesta vaalitavasta riippumatta, on äänestää sellaista ehdokasta, jota ei häpeä äänestäneensä, vaikka jotkut sen saisivatkin selville.

Jussi Kukkola
Kirjoittaja on Hyvinkään nuorin kaupunginvaltuutettu (sd.)

Julkaistu Aamupostissa 16.2.2016.