Vuonna 2010 oikeistolainen Fidesz voitti Unkarin parlamenttivaalit maanvyöryllä, ja sai yli kaksi-kolmasosaa parlamentin paikoista. Tämä antoi puolueelle ehdottoman vallan, jota se on myös surutta käyttänyt. Enemmistönsä turvin Viktor Orbanin johtama hallitus muutti ensin perustuslakia, ja on jo muuttanut tätä uutta perustuslakia reilussa vuodessa neljästi. Samoin vaalilaki on kokenut muodonmuutoksen, kuten myös koko liuta muita parlamenttiin, politiikkaan ja valtaan liittyviä lakeja.

Viime vuoden alussa voimaan tullut perustuslaki keräsi huolestuneita kommentteja kansainvälisesti demokratiaa, median vapautta, keskuspankin asemaa ja tuomioistuinten riippumattomuutta uhkaavien osiensa vuoksi, mutta puheista huolimatta kovin vähän tapahtui. Myös nyt, kun perustuslain neljäs muutos hyväksyttiin, EU:ssa ja muualla kuului epäilyitä, mutta edelleen vakaviin toimiin ei haluta ryhtyä.

Huolena lienee se, että jos puututaan yhden jäsenvaltion ”sisäisiin” asioihin, myös omiin voidaan joskus puuttua. Ja vielä sekin, että Fidesz kuitenkin voitti vaalit niin kovin ylivoimaisesti. Mutta mitä hyötyä on unionista, joka asettaa tiukat rajat sisäänpääsylle, mutta ei valvo kansalaistensa oikeuksia jäsenyyden aikana? Miksi unkarilaisten oikeus demokratiaan huolettaa unionin päätöksentekijöitä vähemmän kuin esimerkiksi serbialaisten?

Ja mitä jäsenmaassa on tapahduttava, jotta toimiin ryhdytään? Unkarissa  on jo opposition toiminnasta tehty todella vaikeaa ja paikoin laitonta. Seksuaalivähemmistöjen ja naisten oikeuksia on rajattu perustuslailla. Nyt uusimmilla muutoksilla kodittomuudesta tehdään laitonta, opiskelijoiden liikkumisvapautta rajoitetaan ja perustuslakituomioistuimen asemaa rajoitetaan.  Ylempänä mainittujen toimien lisäksi siis. Vaalilain muutos tarkoitti, että Fideszin on lähes mahdoton hävitä vaaleja enää ikinä. Eli demokratiasta on kovin vaikea Unkarin yhteydessä enää puhua.

Euroopan Demarinuoret, yhdessä Euroopan nuorten vihreiden FYEG:n ja Euroopan liberaalinuorten LYMEC:n kanssa, vaativat viime kuussa Euroopan oikeistopuolueilta toimia Unkarin suhteen. Fidesz on Kokoomuksen ja Kristillisdemokraattien Eurooppa-puolueen EPP:n jäsen, ja Orban itse oli EPP:n varapuheenjohtaja viime vuoteen asti. Euroopan kokoomusnuorten YEPP:n puheenjohtaja on unkarilainen Fideszin nuorisojärjestön Csaba Dömötör. Nykytilanteessa, jossa EU:n jäsenmaiden enemmistössä on Fideszin sisarpuolueet vallassa, on avain demokratian suojelemiseen EPP:llä ja sen jäsenpuolueilla.

Odottaisinkin, että demokratian arvokseen nimeävä Kokoomus, ja sen puheenjohtaja kertoisivat mielipiteensä Unkarin tilanteesta. Myös Kokoomusnuorilta voisi odottaa johtajuutta toukokuun Euroopan Kokoomusnuorten liittokokouksen alla. Sitä voisi osoittaa kertomalla mahtuuko samaan järjestöön Suomen KNL ja Unkarin Fidelitas.

Kaisa Penny
Puheenjohtaja
Young European Socialists