Tänään on YK:n rasisminvastainen päivä. Päivää vietetään kiinnittämään huomiota yhteiskunnassamme olevaan syrjintään. Aihe on monille aina ajankohtainen, mutta tänä vuonna se on noussut taas uutisiin huolestuttavalla tavalla koronaviruksen yhteydessä.

Kriisit voivat nostaa meidän parhaimmat ja huonoimmat puolemme esiin, ja yksi huonoimmista puolistamme on vähemmistöjen käyttäminen syntipukkina kriiseissä. Näimme tämän vuonna 2001, kun terrori-iskut USA:ssa johtivat viharikoksien lisääntymiseen Lähi-itä -taustaisia ihmisiä kohtaan. Näimme tämän vuonna 2014, kun Afrikka-taustaisia ihmisiä syytettiin ebolaepidemiasta. Näimme tämän vuonna 2016, kun viharikokset maahanmuuttajia vastaan lisääntyivät Brexit-äänestyksen jälkeen. Näemme tämän myös nyt, kun syrjintä itä-aasialaistaustaisia ihmisiä vastaan on lisääntynyt. Hashtag #iamnotavirus on levinnyt somessa aasialaistaustaisten ihmisten kesken vastauksena viharikoksiin ja viranomaisten syrjintään.

Tämän tyyppinen syyttäminen leviää helposti maailmalla somen kautta. Maailmanjohtajat, kuten Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on nostanut puheissaan, miten korona on “ulkomaalainen virus” ja moni maa on sulkenut rajojaan poliittisin päätöksin eikä terveysviranomaisten suositusten mukaan.

Tämä debatti on äärimmäisen ongelmallinen, ja vihapuheen ja syrjinnän ehkäiseminen on meidän kaikkien vastuulla. Suomi oli vuonna 2018 ykköspaikalla EU:n rasistisimpien maiden listalla. Monet uudet suomalaiset todistavat, kuinka ennakkoluulot rajoittavat heidän elämäänsä. Ennakkoluulot vaikeuttavat työn saamista, asunnon hankkimista ja palvelujen saamista samoilla ehdoilla. Keskeinen osa antirasismin työtä on välttää ihmisten jakautumista eri ryhmiin, koska ihmisten jakautuminen henkilöön liittyvien syiden perusteella voi vakiinnuttaa ennakkoluuloja. Meidän täytyy pystyä parempaan vuonna 2020.

Kriisitilanteessa antirasismi on tärkeämpää kuin koskaan. Niin tänään kuin kaikkina muinakin päivinä on tärkeää, että pidämme huolta toisistamme, välitämme toisistamme sekä kohtelemme toisiamme ihmisinä.

Rebecca Åkers
Demarinuorten liittohallituksen varajäsen