Kuka Minna Canth?

Jos yläaste ikäiseltä Jasminilta olisi kysytty kuka Minna Canth on, vastaus olisi jotakuinkin ”joku kirjailija, jonka kuva on äikän luokan seinällä”.  Työssäni varhaiskasvatuksen parissa opetan lapsille juhlapyhistä ja niihin liittyvistä henkilöistä, jolloin minun vastuuni on sanoittaa heille, mikä merkitys heillä on historiassamme ollut. Nykyään ymmärrän, mikä merkitys tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden esikuvilla on ollut suhtautumisessani siihen, millaiseen maailmankuvaan haluamme lapsemme kasvattaa tänä päivänä.

Työssäni tasa-arvo on yksi keskeisimpiä teemoja, jonka parissa toimitaan päivittäin. Meidän kasvattajien tulee olla jokaisen lapsen puolella, puuttua tilanteisiin ja opettaa lapsille arvomaailma, jossa jokainen ihminen on yhtä arvokas, rakas ja kaunis. Lasten kanssa paneudumme jopa isoihin yhteiskunnallisiin kysymyksiin usein näytellen, nukketeatterin ja laulujen kautta.

Yksi tärkeimpiä hetkiä, jonka työssäni olen saanut kokea, oli tilanteessa, jossa kaveri ihmetteli ”miksi pojalla on kynsilakkaa? Ei pojat saa käyttää kynsilakkaa, se on tytöille!” Johon kyseinen lapsi vastasi ”Jasmin on sanonut, että pojillakin saa olla kynsilakkaa ja pitkät hiukset!” Toinen lapsi jäi mietteliäänä pohtimaan asiaa hetken ja kehui sitten kaverin kynsiä. 

Näitä tilanteita tulee työssäni vastaan päivittäin: sukupuolitetut normit vaikuttavat jo lapsena, mutta minun tehtäväni varhaiskasvattajana on taata, että jokainen saa olla juuri sellainen kuin on. Keskustelut sukupuolten välisestä tasa-arvosta linkittyy myös lasten maailmassa pitkälti ulkonäöllisiin seikkoihin sekä leikkeihin. Tässä meillä ammattilaisilla on suuri vastuu siitä, että tarjoamme laajalti kaikkia leikkimahdollisuuksia ihan jokaiselle, sekä opetamme leikkimään monialaisesti eri leikkejä sukupuolesta riippumatta.

Yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon ollessa työssäni perustavanlaatuinen arvo, näkyy kysymys naisten asemasta yhteiskunnassa, myös osana omaa elämääni. Minnan kovan työn ansiosta mulla on vapaus olla uranainen, toteuttaa itseäni ja olla monissa johtotehtävissä mukana. On kuitenkin totta, että nuorena naisena olen saanut kokea, miltä eriarvoinen asema tuntuu. Esimerkkejä tästä löytyy arkisista kohtaamisista. Taloyhtiöni puheenjohtajuuden aikana huoltoyhtiön isännöitsijä oli vanhempi mies, joka ei meinannut millään hyväksyä minua. Kysyin asiaa kerran suoraan ja hän myönsi, että on vaikeaa ottaa kritiikkiä ja ohjeita vastaan nuorelta naiselta, koska hän on korkeampi arvoisempi kuin minä. Jäin vain ihmettelemään, että millä perusteilla? Tämä kaikki heikensi aluksi haluani vaikuttaa, mutta lopulta ymmärsin kääntää tämän voimavaraksi ja aiheeksi, jonka puolesta haluan puhua. 

Palatakseni Minnaan, hän oli todellinen boss lady, joka rikkoi monia lasikattoja oma aikakautenaan ja avasi ovia tulevien sukupolvien naisille. Paljon on saavutettu tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden suhteen Suomessa tuon ajan jälkeen, mutta tehtävää on edelleen ja koen, että tämä päivä on juuri siksi yksi niitä tärkeimpiä. Lasikattojen rikkominen ei kuitenkaan yksin riitä, vaan tarvitaan tulevia sukupolvia seuraamaan. Vielä 2020-luvulla on ihmisiä, jotka ajattelevat, ettei jokainen meistä ole saman arvoinen. Toivon todella voivani työssäni vaikuttaa siihen, että tulevat sukupolvet ovat meitä viisaampia ja ymmärtävät sen, että jokainen on arvokas ja yhtä tärkeä riippumatta lähtökohdistaan. 

Näillä sanoilla haluan toivottaa hyvää Minna Canthin ja tasa-arvon päivää jokaiselle!

 

Jasmin Tuominen
Liittohallituksen jäsen
Turun demarinuorten vpj