Helsingin Sanomat uutisoi tänään (23.8.2016) Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisusta, jossa Ruotsin valtio hävisi irakilaisperheen käännytyspäätöstä koskevan tapauksen. EIT:n mukaan terroristijärjestö al-Qaidan vainoaman, Ruotsiin paenneen perheen käännytys rikkoisi Euroopan ihmisoikeussopimuksen kolmatta artiklaa, jossa kielletään kidutus ja epäinhimillinen sekä alentava kohtelu. Tämä päätös on kiinnostava myös Suomen kannalta, sillä oikeusoppineiden mukaan se voi toimia ennakkotapauksena myös muissa maissa. Turun yliopiston oikeustieteen professori Juha Lavapuro arvioi Helsingin Sanomissa, että tapaus pakottaa myös Suomen arvioimaan tarkemmin irakilaisten turvapaikanhakijoiden tapauksia. Myös Helsingin ylipiston valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen on samoilla linjoilla.

Olemme saaneet lukea viime aikoina useita todistuksia kiristyneestä ja osin epäinhimillisestä turvapaikkapolitiikasta. Toimittaja Jeanette Björkman kertoi artikkelissaan, kuinka Suomi on käännyttänyt nigerialaisia turvapaikanhakijoita, jotka ovat ihmiskaupan uhreja. Irakilaisia käännytetään pommitettuihin kaupunkeihin, tai maan sisäisiksi pakolaisiksi paikkoihin, joissa heillä ei ole sukulaisia, työtä tai asuntoa. Kuitenkin YK:n pakolaisjärjestöUNHCR suosittelee, ettei sisäistä pakoa pitäisi soveltaa Irakissa ollenkaan.

Näiden uutisten keskellä monet turvapaikan hakijoiden kanssa työskentelevät ja vapaaehtoistyötä tekevät tuntevat epätoivoa ihmisten hätää todistaessaan.Valitusaikoja on lyhennetty, eikä kaikille kielteisen päätöksen saaneille tunnu löytyvän apua valituksen tekemiseen. Turvapaikkapäätöksiä ei voi ohjata poliittisesti, vaan Suomen on noudatettava ihmisoikeussopimuksia, joiden perusteella vainoa pakeneville tarjotaan turvaa. Kansainvälisiä sopimuksia on noudatettava myös taloudellisesti tiukkoina aikoina. EIT:n ratkaisu huomioiden Irakia, Somalia ja Afganistania ei voida luokitella turvallisiksi maiksi.

Sixten Korkman kirjoitti kolumnissaan (HS 16.8.), että ”Aikamme kaipaa avoimuuden ja suvaitsevaisuuden puolestapuhujia.” Heitä toden totta tarvitaan. On aika nousta nousevaa nationalismia vastaan ja puhua ihmisyyden puolesta. Suomella on varaa inhimillisyyteen. Ihmisiä ei voi karkottaa keskelle sotaa ja vainoa.

Mikkel Näkkäläjärvi
puheenjohtaja
Sosialidemokraattiset Nuoret ry

Pilvi Torsti
puheenjohtaja
Helsingin Sosialidemokraatit ry