Kuubassa kansa osoittaa kaduilla mieltään maan kommunistihallintoa vastaan. Hallinnon vastaiset mielenosoitukset ovat maassa harvinaisia, mutta viime aikojen mielenosoitukset ovat suurimmat sitten 1990-luvun alun, jolloin kansa lähti kaduille vastauksena Neuvostoliiton ja itä-blokin kaatumisesta aiheutuneelle talousromahdukselle.

Mielenosoituksissa vaaditaan vapautta ja loppua diktatuurille, taloudellisia uudistuksia, sekä myös protestoidaan kommunistihallinnon epäonnistuneita koronaviruksen vastaisia toimenpiteitä. Viime vuosi on ollut raskas kuubalaisille, jotka ovat kärsineet koronaviruksen aiheuttamasta turismin romahduksesta ja sen myötä kiihtyneestä taloudellisesta kaaoksesta ja pahentuneesta pulataloudesta.

Kommunistihallinnon vastaiset mielenosoitukset kertovat laajasta muutoksesta maassa. Vaatimukset vapaudesta, uudistuksista ja demokratiasta eivät ole uusia, mutta varsinkin sosiaalisen median tarjoamien mahdollisuuksien ansiosta vapautta ja uudistuksia vaativat aktivisti ovat voineet vaikuttaa aikaisempaa vapaammin. Kaduilla kommunistihallintoa vastustamassa vaikuttavat olevan varsinkin maan nuoret, jotka toivovat itselleen parempaan tulevaisuutta. Hallinto on vastannut mielenosoituksiin väkivallalla, ja useita kymmeniä ihmisiä on kadonnut poliisin pidätettyä mielenosoittajia.

Kuuban hallinnon on kuunneltava mieltään osoittavia kansalaisiaan, ja aloitettava välttämättömien yhteiskunnallisten uudistusten toteuttaminen sekä maan demokratisoiminen. Me Pohjois-Suomen Demarinuoret osoitamme tukemme Kuuban demokratisoitumisella ja vapautumiselle diktatuurista. Samalla ihmettelemme Kuuban ihmisoikeuksia polkevaa hallintoa avoimesti tukevia kommentteja niiltä tahoilta, jotka väittävät olevansa demokraattisen sosialismin asialla.

Pidämme erittäin tärkeänä, että kansainvälinen yhteisö osoittaa tukensa ja solidaarisuutensa kuuban kansalaisille. Kuubalaisten ahdinkoa ja puutetta on helpotettava purkamalla Yhdysvaltain vuosikymmeniä ylläpitämä kauppasaarto. Yhdysvaltojen ja Kuuban suhteiden avaaminen tulee olemaan tärkeä tekijä Kuuban avautumisessa. USA:n presidentti Joe Bidenillä on edessään näytön paikka, jatkaako hän edeltäjänsä Donald Trumpin kovaa linjaa, vai Barack Obaman kaudella alkanutta suhteiden parantamista maiden välillä. Ensi askel maiden välisten suhteiden parantumiselle voisi olla kauppasaarron purkamisen lisäksi neuvottelujen aloittaminen Guantanamo Bayn alueen palauttamisesta Kuuballe.

Kuuban kommunistihallinnon on lopettava väkivalta omia kansalaisiaan kohtaan, vapautettava kiinniotetut mielenosoittajat, sekä vastattava vapautta ja diktatuurin loppua haluavien vaatimuksiin. Muutoksia vastaan kamppailevan hallinnon on syytä muistaa vanhan aatetoverinsa, reaalisosialismia uudistamaan pyrkineen ja Neuvostoliiton viimeiseksi johtajaksi jääneen Mihail Gorbatsovin kuuluisat sanat vuodelta 1989 Itä-Saksan vanhoillisille kommunistijohtajille, “historia rankaisee myöhästyjiä.”

Pohjois-Suomen Demarinuoret