Syksy on edennyt jo pitkälle ja ensilumikin saatu maahan, mutta politiikan kentällä ei näy viilenemisen merkkejä.

Sote- ja maakuntauudistus kulkee eteenpäin, mutta tuskallisen hitaasti, eikä edes hallituspuolueissa tunnu olevan täyttä luottoa nykyisen mallin läpimenoon perustuslakivaliokunnassa. Kun vielä lisätään arviot kustannusten noususta, julkisen puolen kyvystä pärjätä kilpailussa ja monesta muusta asiantuntijoiden esittämästä huolesta, on vaikea uskoa, että Sotesta saadaan tältä hallitukselta esitys, johon suurin osa kansasta ja alan työntekijöistä voivat olla tyytyväisiä. Voidaankin kysyä, onko järkevämpää tehdä kiireellä huonoa uudistusta, kuin tehdä se huolellisesti parlamentaarisesti asiantuntijoita kuunnellen, tarvittaessa pari askelta taaksepäin ottaen.

Työmarkkinoilla liittojen palkkaneuvottelut ovat käynnistyneet yskähdellen, kun osa työnantajista on esittänyt nollakorotuksia. Joillakin aloilla päästy yhteisymmärrykseen, joten toivotaan, että riidat jäävät vähiin. Pallo on nyt ensisijaisesti työnantajilla.

Kansainvälisestä näkökulmasta nousee esiin tulenarka Katalonian tilanne. Itsenäisyyttä ajavat tahot ottavat suuren riskin alueen kohtalosta ja tulevaisuudesta, jos he eivät ole valmiita neuvottelemaan vaatimuksistaan. Toisaalta myöskään Espanjan hallinnon kovaa suhtautumista vastapuoleen ei voi kehua.

Nuorisopuolella syksyn ajankohtaisin teema on korkeakoulujen edustajistovaalit, joissa haetaan ihmisiä päättämään ylioppilas- ja opiskelijakuntien asioista sekä linjaamaan korkeakoulujen profiilia opiskelijoiden näkökulmasta. Kaikissa piirimme edustajistovaalikampanjoissa tehdään vahvaa punavihreää yhteistyötä yhdenvertaisen ja maksuttoman korkeakoulutuksen puolesta.

Toivotankin onnea piirin alueen ehdokkaille edustajistovaaleihin.

Hyvää talven odotusta!

Jonne Nurmi