Tänään torstaina 24.10. vietetään kansainvälistä Yhdistyneiden kansakuntien päivää. Yhdistyneet kansakunnat eli YK perustettiin 74 vuotta sitten edistämään rauhaa, ihmisoikeuksia ja kansojen välistä yhteistyötä. YK on historiansa aikana kasvanut maailmanlaajuiseksi 193 jäsenmaan organisaatioksi ja sen edistämät arvot, kuten demokratia ja ihmisoikeudet ovat yleisempiä kuin koskaan järjestön olemassaolon aikana. 

YK:lla on toki vielä paljon tehtävää ja sen edustamat arvot ovat koetuksella ympäri maailman. Liekkiin leimahtanut suurvaltojen välinen vastakkainasettelu, voimapolitiikka ja maailmanlaajuinen kauppasota heikentävät kansainvälistä vakautta. Pitkän lähentymisen jälkeen maailma vaikuttaa jälleen erkaantuvan omiin leireihinsä itsevaltaisten valtionjohtajien noustessa haastamaan yhteistyöhön perustuvaa maailmanjärjestystä. 

Kansainvälisenä sillanrakentajana toimiminen ei ole helppoa. Maailma, jota YK perustettiin yhdistämään vuonna 1945 oli nykyistä sirpaleisempi ja vihamielisempi esim. demokratiaa kohtaan. Toisen maailmansodan kauhut olivat ihmisten tuoreessa muistissa. Kokonaiset maanosat olivat raunioina ja yli 65 miljoonan ihmistä oli menettänyt henkensä. Keskitysleirit, siviiliväestöön kohdistuneet julmuudet ja Japaniin pudotetut atomipommit jättivät ikuisen jäljen ihmiskunnan historiaan. Edellisestä maailmansodasta, jonka sanottiin lopettavan kaikki sodat, oli kulunut vain muutama vuosikymmen. 

Maailmansodat opettivat ettei kestävä rauha ja sotien estäminen ollut mahdollista ilman vahvaa kansainvälistä yhteistyötä. Yhdistyneet kansakunnat perustettiin ratkaisemaan valtioiden ja varsinkin suurvaltojen välisiä kiistoja neuvottelupöytien ääressä aseiden sijasta. Demokratian ja ihmisoikeuksien edistäminen olivat rauhan rakentamisessa tärkeimmät työkalut. 

Historiansa saatossa YK on toiminut kansainvälisen dialogin ja vuorovaikutuksen alustana onnistuneesti. Se on edistänyt suuria rauhanhankkeita ja toimittanut kansainvälistä apua hätää kärsiville. Viime vuosikymmeninä YK on ottanut johtavan roolin ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa ja on pyrkinyt saattamaan valtioita yhteen toimissaan ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. 

YK toimii edelleen maailman sillanrakentaja ja on ottamassa vahvan otteen tuosta tehtävästä myös tulevaisuudessakin. Ensi vuonna vietetään YK:n 75 vuotis-juhlavuotta. Sen kunniaksi YK:n pääsihteeri António Guterres on julistanut YK:n pyrkivän luomaan vuonna 2020 kansainvälistä kaikki rajat ja sukupolvet ylittävää keskustelua rauhan, kehityksen ja ihmisoikeuksien edistämiseksi. 

Janne-Pekka Niemimäki

Demarinuorten liittohallituksen jäsen