Sosialidemokraattinen puolue otti viime viikonloppuna kaivattuja askeleita kohti tulevaisuutta. Puolue nimittäin hyväksyi Demarinuorten aloitteen suomalaisen sosiaaliturvan uudistamisesta Yleisturvaksi. Tätä voi perustellusti pitää merkittävänä, todennäköisesti suomalaista yhteiskuntaa ja ehkä jopa maailmaa muuttavana päätöksenä. Avaan seuraavaksi hiukan, että miksi.

SDP on historiallisesti ollut puolue, joka on uudistanut yhteiskuntaa. Tiedämme saavutukset: yleinen ja yhtäläinen äänioikeus, 8 tunnin työpäivä, oppivelvollisuus, peruskoulu, lapsilisä, kansaneläke, työeläkejärjestelmä, opintolainojen valtiontakaus, subjektiivinen päivähoito sekä monet muut asiat. Ei yksin, mutta vahvasti myötävaikuttaen. On myös perusteltua todeta, että SDP on osittain menettänyt uudistajan osan, joka meille luonnollisesti kuuluu.

Nyt SDP on palaamassa uudistamisen tielle. Demarinuorissa uudistamisen henkeä on jo ollut pidempään ja viikonlopun nuorten esiinmarssi oli huima voimannäyttö siitä, että asioihin voi vaikuttaa, kun haluaa ja tekee työn perusteellisesti. Olen todella ylpeä tästä työstä, joita nuoret puoluekokousedustajat ja Demarinuorten puoluekokousnyrkki tekivät. Se oli vahvan pohjatyön ja ponnistuksen tulos.

Mikä Yleisturva on?

Yleisturva on Demarinuorten edellisen poliittisen sihteerin Matias Mäkysen johdolla valmisteltu sosiaaliturvamalli, joka julkaistiin lokakuussa 2015. Julkaisutilaisuudessa sitä oli kommentoimassa professori Pentti Arajärvi sekä SAK:n ekonomisti Joonas Rahkola, jotka kumpikin kiittelivät mallia paitsi kunnianhimosta, myös realismista. Se onkin tärkeää: on helppoa kertoa kannattavansa perustuloa, mutta harvalla on kattavaa kokonaisnäkemystä sosiaaliturvan uudistamisesta. Ainakaan siten, että se olisi taloudellisesti mahdollista toteuttaa.

Yleisturva on tarveharkintainen ja syyperustainen sosiaaliturvamalli, eikä siis määritelmällisesti perustulo. Yleisturvan alin taso, Takuutulo, on suuruudeltaan 560 euroa, joka maksetaan automaattisesti henkilöille, joiden tulot jäävät tietyn rajan alle. Yleisturva huomioi erilaiset elämäntilanteet Takuutuloa korkeammalla Yleistulolla, joka korvaisi nykyiset syyperusteiset etuudet, joita maksetaan työttömille, työkyvyttömille, sairaille ja opiskelijoille. Lisäksi Yleisturvassa on kolmas taso, Aktiivitulo, joka on porkkana aktiivisuuteen. Yleisturvassa säilyy ansiosidonnainen työttömyysturva sekä täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki, jota sosiaalityöntekijät voivat myöntää.

Miksi Yleisturva voi muuttaa maailmaa?

SDP hyväksyi puoluekokouksessa aloitteen, jonka päätösesityksessä lukee:

“SDP asettaa pitkän aikavälin tavoitteekseen Yleisturvan käyttöönoton ja toimii hallituksessa sosiaaliturvan ongelmien korjaamiseksi, tietojärjestelmien yhteensopivuuden kehittämiseksi sekä palvelujärjestelmien tarkoituksenmukaisuuden parantamiseksi.”

SDP on siis sitoutunut Yleisturvan tärkeisiin periaatteisiin: automaattisuuteen, syyperusteisuuteen, tarveharkintaisuuteen, tasaiseen vähenemisasteeseen, aktiivisuuteen kannustamiseen sekä asumistukijärjestelmän uudistamiseen. Tämä on tärkeä askel: Yleisturva on aito vastaus työelämän muutokseen.

SDP:lla on meneillään työryhmätyö sosiaaliturvan uudistamiseksi, jonka on tarkoitus valmistua ennen seuraavia eduskuntavaaleja. Se onkin tärkeää, koska puolueella on oltava selkeä kanta niin eduskuntavaalikeskusteluja kuin mahdollisia hallitusneuvottelujakin varten. Tässä SDP:lla on aito mahdollisuus ottaa isosti johtajuutta yhteiskunnan uudistamisesta. Sosiaaliturva on hyvinvointivaltion ytimessä. Puoluekokous lähetti työryhmälle vahvan signaalin siitä, millaista sosiaaliturvamallia SDP:n jäsenistö haluaa valmisteltavan. Tätä viestiä ei voi sivuuttaa.

Itse uskon vahvasti, että SDP menestyy seuraavissa eduskuntavaaleissa jos itse niin haluamme. Se tarkoittaa sitä, että pyrimme vahvasti hallitusvastuuseen. Ja jos hallitusvastuuseen mennään, on selvää, että sosiaaliturvan uudistamisen on oltava yksi kärkitavoitteistamme. Konkreettinen kirjaus hallitusohjelmassa voisi olla esimerkiksi uuden sosiaaliturvakokeilun tekeminen. Siihen tarvitaan laajempi ryhmä ihmisiä eri taustoilla varustettuna. Kokeiltava malli voisi muistuttaa pitkälti Yleisturvaa.

Kuten tiedämme, Suomen perustulokokeilu on herättänyt laajaa kansainvälistä kiinnostusta. Suomen pyrkimyksiä sosiaaliturvan uudistamiseksi seurataan tarkasti. Nykyinen perustulokokeilu on kuitenkin saanut kritiikkiä  sen suppeudesta ja pienestä kohderyhmästä. On perusteltua arvioida, että sen tulokset vielä riitä osoittamaan perustulon toimivuutta suuntaan tai toiseen, vaan uutta kokeilua tarvitaan. On kuitenkin sinänsä tärkeää, että kokeilu tehdään. Jos 2019 eduskuntavaalien jälkeen hallitus päättää käynnistää uuden kokeilun, seurataan sitäkin varmuudella tarkoin. Yleisturva voi toimia suunnannäyttäjänä muidenkin yhteiskuntien sosiaaliturvan uudistamistyössä.

Lopuksi

Koko Yleisturvaan liittyvä työ on osoittanut sen, että päätöksentekoon ja suomalaiseen yhteiskuntaan voi aidosti vaikuttaa jos tekee työn perusteellisesti, faktat ovat kohdillaan ja on esittää oma vaihtoehto.

Maailmaa voi muuttaa. Tarvitaan vain rohkeita ihmisiä. Tervetuloa mukaan muuttamaan maailmaa!

Mikkel Näkkäläjärvi
Puheenjohtaja
Demarinuoret

+358400765002
mikkel.nakkalajarvi@demarinuoret.fi

 

Linkkejä tutustuttavaksi

https://issuu.com/demarinuoret/docs/lippu_3_16_netti

http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/art-2000005075966.html

www.demarinuoret.fi/yleisturva

https://demarinuoret.fi/2015/11/23/yleisturva-ukk/