Yleinen työttömyyskassa YTK, eli niin sanottu Loimaan kassa, on aloittanut jälleen alkuvuodesta aggressiivisen markkinoinnin eri medioissa. YTK mainostaa itseään niin sanotusti edullisella, 118 euron vuosittaisella jäsenmaksulla palkkatuloista riippumatta.

YTK ei kuitenkaan ole edes edullisin työttömyyskassa. Esimerkiksi Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n työttömyyskassa kaksi tuhatta euroa kuussa tienaavalle maksaa vuosittain alle 70 euroa (lähde www.sak.fi). Yli kolme tuhatta euroa kuussa tienaava maksaa JHL:n työttömyyskassasta vuosittain hieman yli 100 euroa. Palvelualojen ammattiliiton PAM:in jäsenet maksavat keskimäärin vuosittain työttömyyskassastaan alle 90 euroa. Liiton kassaan voi kuulua ilman liiton jäsenyyttäkin.

Miksi silti kannattaa kuulua sekä ammattiliittoon että sen työttömyyskassaan, eikä YTK:hon? YTK ei ole ammattiliitto. Ammattiliitto neuvottelee työehtosopimukset ja sillä on luottamusmiesjärjestelmä, joka ongelmatilanteissa hoitaa yksittäisen jäsenen asiaa eteenpäin.

Ammattiliitto tarjoaa myös oikeusapua ja täyden oikeusturvavakuutuksen. YTK:lla tähän on perustettu erillinen YTK-yhdistys, jonka erillinen 18 euron jäsenmaksu ei kata läheskään samaa, mitä ammattiliiton jäsenyys tarjoaisi. YTK-yhdistyksen oikeusturvavakuutus ei muun muassa kata vastapuolen oikeudenkäyntikuluja lainkaan.

Monella on olemassa esimerkiksi kotivakuutus ja autovakuutus. Miksi et siis vakuuttaisi myös työtäsi? Esimerkiksi JHL:n jäsenmaksu on 1,38 % palkasta, PAM:illa 1,5 %, Metalliliitolla 1,75 % ja Opetusalan ammattijärjestö OAJ:lla 1,2 %. Liiton ja työttömyyskassan jäsenmaksut ovat myös verovähennyskelpoisia. Lähes kaikissa ammattiliitoissa opiskelijajäsenyys on ilmainen.

Ammattiliittoon kuuluminen kannattaa aina, sillä koskaan ei tiedä, milloin joku työelämän ongelmista osuu omalle kohdalle. Vertauskuvallisesti: ei kotivakuutustakaan hankita vasta silloin, kun talo on jo puoliksi palanut.

Jussi Kukkola
Kansanedustajaehdokas (sd.)
Hyvinkää