Kuntavaalien ennakkoäänestys on alkanut tänään ja nyt on aika vaikuttaa! Vaaleissa valitaan valtuutetut kaikkiin Manner-Suomen 293 kuntaan. Jokaisessa niistä tarvitaan nuoria päättäjiä vastuupaikoille, jotta myös nuorten näkökulmat tulevat edustetuksi valtuustoissa. Valtuuston päätökset koskettavat jokaisen elämää aina vauvasta vaariin. Nuoriin vaikuttavia asioita ovat esimerkiksi oppilaitoksien, nuorisopalveluiden ja joukkoliikenteen rahoitus.

Nuoret ovat silti edelleen selvästi aliedustettuina päätöksenteossa. Keskimääräinen kuntapäättäjä on noin 50-vuotias mies. Vuonna 2017 valituista valtuutetuista vain 5,7 % oli alle 30-vuotiaita. Tällöin ehdokkaista nuoria oli 8,9%, mutta näissä vaaleissa osuus on jopa vielä pienempi: vain 8,5% ehdokkaista on alle 30-vuotiaita.

Nyt on aika vaikuttaa. Nuorena kannattaa äänestää toista nuorta, koska kukapa muu tietäisi nuorten asioista paremmin kuin nuoret itse. On kuitenkin hyvä muistaa, että nuoretkaan eivät ole yhtenäinen joukko ja siksi kannattaa kiinnittää huomioita myös puolueeseen jota äänestää. 

Se, että puolueella on korkea kannatus koko maassa, ei takaa hyvää tulosta tietyllä paikkakunnalla, koska kuntavaalit käydään kaikissa Manner-Suomen 293 kunnassa. Ahvenanmaalla kuntavaalit pidetään 2023. Jotta arvosi toteutuvat myös kotikunnassasi, on tärkeää, että äänestät!

Ääni puolueen ehdokkaalle, on aina ääni myös kyseiselle puolueelle. Äänestämällä nuorta sosialidemokraattia tiedät, että äänesi menee sosiaalisesta ja ilmastollisesti kestävän sekä reilun hyvinvointivaltion tukemiseen ja rakentamiseen, jossa jokaiselle on työtä tarjolla.

Nuoria demariehdokkaita löydät vaaligalleriastamme. Aivan kaikki ehdokkaamme eivät ole vielä löytäneet tietänsä galleriaan, joten kannattaa käydä katsomassa myös SDP:n ehdokashausta oman kuntasi nuoret ehdokkaat! 

Ehdokashaussa voit rajata ehdokkaita esimerkiksi kunnan ja iän perusteella. Klikkaamalla iän vieressä olevaa pientä nuolta, voit vaihtaa asetusta niin, että haku näyttää vain nuoret ehdokkaat!

Suomen oppilaitoksissa, 150 eri kunnassa käytiin nuorisovaalit 17.-21.5. välisenä aikana. SDP sai nuorten keskuudessa 11,84% kannatuksen, mutta kuntavaaleissa voimme nostaa tuloksen taivaisiin. Äänestetään siis joukolla vaaleissa ja tehdään näistä vaaleista sekä nuorten demariehdokkaiden että oikeudenmukaisten ja yhdenvertaisten kuntien esiinmarssi!

Lisätiedot:

Pinja Perholehto
Demarinuorten puheenjohtaja
pinja.perholehto@demarinuoret.fi
p. 040 0596 521