Sote-alan nykyisistä työntekijöistä jopa 165 000 jää eläkkeelle vuoteen 2035 mennessä ja samaan aikaan yhä useampi harkitsee alanvaihtoa. Katastrofin ainekset ovat valmiina. Mistä saadaan tulevaisuuden osaajat ja riittävä henkilöstö turvaamaan palvelut?

Sosiaali- ja terveysmenojen alibudjetointi on jatkunut kauan. Hoitajien poissaoloja ei ole otettu vakavasti, paneuduttu niiden syihin tai tehty korjausliikkeitä. Ala on palkkakuopassa ja epäsäännöllinen työaika on vaikeaa yhdistää muuhun elämään. Hoitotyön laatu kärsii kun osaamisvaatimuksista joustetaan, että hoitotyöhön saadaan tarpeeksi henkilökuntaa. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun aloittama sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön riittävyyden ja saatavuuden ohjelma on hyvä alku työlle, mutta asenteen muutosta tarvitaan laajemmin koko yhteiskunnassa.

Muissa Pohjoismaissa hoitoalan henkilökunnan palkat ovat kovemmat ja esimerkiksi Saksassa palkkoihin on tehty tuntuvia lisäyksiä viime vuosina. Se, että alan kiinnostavuus laskee nuorten ihmisten silmissä on huolestuttavaa, mutta katastrofaalista on jos alalle jo koulutetut vaihtavat ammattia tai valuvat naapurimaihin. 

Työntekijät ovat tyytyväisiä kun työnantaja onnistuu luomaan työntekijöiden terveyttä, arvoja ja osaamista vastaavan työympäristön. Jatkuva tehostaminen johtaa siihen, että pian hoitoalan henkilökunta on hoidettavana. Mitäs sitten tehdään kun työntekijät loppuvat kansainvälisesti kilpailulla alalla ja omat koulutusväylät eivät vedä?

Toisinaan olen kuullut, että huono työnantajaimago on julkisuuteen levinneiden kertomusten syytä. Tämän kaltainen ajattelu on vahingollista. Ikävät asiat nousevat julkisuuteen juuri siksi, että niihin pitää saada ratkaisu. Työntekijöiden syyttäminen asioiden kertomisesta ei vakuuta tahdosta korjata epäkohta. 

Mitä useampi työntekijä on tyytyväinen työhönsä, sitä houkuttelevampana työ näyttäytyy. Reilut työolot ja oikeudenmukainen korvaus ovat tässä avainasemassa, ja hyvinvointialueet merkittävässä roolissa työntekijöiden tyytyväisyyden uudelleen rakentamisessa. Eiköhän kääritä ne hihat, niinkuin sote-alalla tehdään joka päivä ja varmistetaan että huomennakin meillä on hoitajia.

Viivu Seila
Demarinuorten 1. varapuheenjohtaja


Vierasblogi on osa Demarinuorten aluevaalikampanjointia. Demarinuorten aluevaaliohjelmaan pääset tutustumaan sivustollamme osoitteessa: https://demarinuoret.fi/aluevaalit/